Wanneer een zwarte vrouw rond 1874 onderdak verleent aan een onbekende jonge vrouw, verandert haar leven en dat van anderen door herinneringen die soms tegenstrijdig zijn met de werkelijkheid.
Titre
Beminde
Auteur
Toni Morrison
Traducteur
Nettie Vink
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Beloved
Éditeur
Amsterdam: De Bezige Bij, 2020
349 p.
ISBN
9789403189307 (hardback)

Commentaires

Een intrigerende roman. Het verhaal speelt rond 1874, met flashbacks naar gebeurtenissen tussen 1840 en 1864. Deze zijn zo kunstig in het verhaal verweven, dat men zich de overgangen van de ene naar de andere tijd nauwelijks realiseert. Het perspectief verandert: steeds andere personen treden op de voorgrond. Het is een boek dat, ook al door zijn sterke poëtische inslag, óf in een adem uitgelezen wordt, óf terzijde gelegd wordt. Door een dochter de keel af te snijden shockeert de ontsnapte slavin Sethe een slavenjager, zodat hij haar en de andere kinderen vrij laat. Sethe weet echter pas echt de vrijheid te verkrijgen als haar dode dochter, die als spook terugkeert, definitief wordt verdreven doordat Sethe zich op de toekomst gaat richten in plaats van op het gewelddadige, verdrietige verleden. De Afro-Amerikaanse schrijfster (1931-2019) wekt niet alleen de problematiek, de gedachtewereld en de moed van de zwarte Amerikaanse bevolking uit de 19e eeuw tot leven, maar ook de kleine, pij…Lire la suite

Een boos sprookje in Ohio

Hoe groots is Amerika nu echt? Tot de verkiezingen van 3 november bespreken we iedere week een Great American Novel. Aflevering 6: Beloved.

Het leed geen twijfel dat Toni Morrison op onze lijst van Great American Novels moest staan. De enige vraag was met welk boek. Lied van Solomon had ook gekund, Morrisons epische roman over een zwarte man op zoek naar een 'verborgen schat' die niet een zak goud blijkt te zijn, maar de bewustwording van zijn eigen bewogen familiegeschiedenis.

Uiteindelijk viel de keuze op haar beroemdste boek, Beminde (Beloved), dat meteen bijverschijning in 1987 werd onthaald als een roman die een deel van de Amerikaanse ziel vastlegde. Het aangrijpende verhaal van een vrouw die vlak na de Amerikaanse Burgeroorlog haar onderkomen met een klopgeest moet delen, liet Amerikanen met nieuwe ogen kijken naar hun samenleving, als een huis waaruit de spoken nog steeds niet zijn verdreven.

De roman speelt zich af in 1873, acht jaar na het einde van de oorlog. Hoofdpersoon Sethe woont in het noordelijke Ohio, samen met haar enig overgebleven kind, een dochter van achttien. Op een dag verschijnt …Lire la suite

À propos de Toni Morrison

Chloe Ardelia Wofford Morrison connue sous le nom de Toni Morrison, née le 18 février 1931 à Lorain dans l'Ohio et morte à New York le 5 août 2019, est une romancière, essayiste, critique littéraire, dramaturge, librettiste, professeure de littérature et éditrice américaine. Elle est lauréate du prix Pulitzer en 1988 et du prix Nobel de littérature en 1993. Elle est en 2019 la huitième femme à l'obtenir et le second auteur afro-américain après Derek Walcott à avoir reçu cette distinction.

Biographie

Jeunesse et formation

Toni Morrison, est la seconde des quatre enfants (Lois sa sœur aînée, George et Raymond ses frères cadets) de Ramah, une femme de ménage, e…En lire plus sur Wikipedia