Livre
Néerlandais
Na de plotselinge dood van zijn vrouw en verteerd van liefde voor zijn tweejarig dochtertje dreigt een man ten onder te gaan aan verdriet en wanhoop.
Sujet
Dood, Rouwproces
Extra subject
rouwen
Titre
Zonder mij
Auteur
Philippe Claudel
Traducteur
Manik Sarkar
Langue
Néerlandais
Langue originale
Français
Titre original
J'abandonne
Édition
6
Éditeur
Amsterdam: De Bezige Bij, 2012
108 p.
ISBN
9789023476313 (paperback)

Commentaires

Na het wereldwijde succes van zijn roman Grijze zielen (Prix Renaudot) wordt nu ook een eerder boek van deze interessante auteur in het Nederlands vertaald. Zonder mij, bekroond met de Prix Roman France Télévision, vertelt het verhaal van een 33-jarige man die het verlies van zijn vrouw niet kan verwerken en in een getuigenis gericht aan zijn 21-maanden oude dochter uitlegt waarom hij het leven niet meer aankan. Een schrijnend verhaal, dat nog wordt versterkt door de parallelle geschiedenis van een weduwe die haar enige dochter bij een verkeersongeval verliest en in het ziekenhuis wordt voorbereid op de vraag om haar dochters lichaam voor transplantatiedoeleinden af te staan. De hoofdpersoon is rechtstreeks getuige van dit drama, omdat hij het is die haar, samen met een collega-psycholoog, moet overhalen om de organen van het hersendode kind ter beschikking te stellen. Hun team wordt in de kliniek 'de hyena's' genoemd en ze brengen hun dagen door in wat ze hun 'biechthok…Lire la suite
Wist de auteur (1962) in 'Grijze zielen', de veelgeprezen Prix Renaudot 2003, al te gemakkelijke smartlapeffecten te vermijden, in deze voorgaande roman uit 2000 zijn de emoties zwaarder aangezet en de personages navenant impulsiever. Niet zo verwonderlijk, want de wanhopige ik-figuur, werkzaam in een ziekenhuis, wordt verteerd van liefde voor zijn tweejarig dochtertje, met wie hij na de plotselinge dood van zijn vrouw alleen door het leven moet. En in het ziekenhuis moet hij ook nog eens samen met een hork van een collega een vrouw, wier dochter zojuist is omgekomen bij een verkeersongeluk, bewegen haar organen ter transplantatie af te staan. Kun je dan nog afstandelijk professioneel je werk blijven doen? Nee dus. Na de onvermijdelijke explosie de catharsis. Afgezien van wat karikaturale accenten hier en daar zal deze rouwverwerking toch veel lezers, en dan met name lezeressen, kunnen aanspreken. Normale druk.

À propos de Philippe Claudel

Philippe Claudel est un écrivain et réalisateur français, né le 2 février 1962 à Dombasle-sur-Meurthe (Meurthe-et-Moselle).

Biographie

Il passe son enfance dans la petite ville où il est né et fait ses études au collège Julienne-Farenc puis, à partir de la classe de 4e, au collège puis au lycée Ernest-Bichat de Lunéville où il est interne. Ce sont des années de grande tristesse et de lecture intense. Après l'obtention de son baccalauréat en 1981, il mène une vie dissolue pendant deux années, s'inscrivant à l'université de Nancy mais ne la fréquentant guère, passant son temps à fréquenter les musées, à dessiner, à peindre, à écrire des poèmes, des nouvelles, des scénarios, à jouer dans de nombreux courts métrages, à créer deux radios libres avec des amis et à pratiquer intensivement l'a…En lire plus sur Wikipedia