Livre
Néerlandais

Het verslag van Brodeck

Philippe Claudel (auteur), Manik Sarkar (traducteur)
Titre
Het verslag van Brodeck
Auteur
Philippe Claudel
Traducteur
Manik Sarkar
Langue
Néerlandais
Langue originale
Français
Titre original
Le rapport de Brodeck
Édition
14
Éditeur
Amsterdam: De Bezige Bij, 2013
333 p.
ISBN
9789023453956 (paperback)

Commentaires

Het verslag van Brodeck is een parabel op de Shoah waarin het woord 'jood' niet één keer voorkomt" ? als die bewering van de uitgever waar is, druist deze uitleg tegen het impliciete van de parabel in. Als het een parabel is dan niet op de Shoah, hoewel er een kamp in voorkomt. Inderdaad, het is een soort parabel, maar dan een die dwingt één op één te lezen. Nadat eerst knokploegen de steden terroriseren, worden de eerste tekenen van de naderende oorlog zichtbaar. Dan wordt het dorp bezet door troepen van de Fratergekeime. De plaatselijke bevolking raakt er wel erg snel aan gewend; men is zelfs grif bereid de geëiste zuivering door te voeren. Brodeck, een echte vreemdeling, wordt daarvan de dupe en komt in een kamp terecht waar hij letterlijk ? met halsband en voederbak ? als hond behandeld wordt. Hij houdt het vol door te denken aan zijn vrouw, die bij terugkeer totaal veranderd blijkt en moeder van een kind (resultaat van een verkrachting).

Uitgerekend Brodeck krijgt, omdat …Lire la suite
De hoofdfiguur gaat voor een boodschap naar de herberg. Alle volwassen mannen zijn aanwezig. Ze hebben collectief een buitenstaander vermoord. Om dit in goede banen te leiden vraagt men de hoofdfiguur een feitelijk verhaal te schrijven. Als een detective ondervraagt hij iedereen die contact had met het slachtoffer. Langzamerhand ontvouwen de sociale verhoudingen zich in het dorp, de geschiedenis en de achtergronden van de moord. De hoofdfiguur maakt naast een sociologische reis door tijd en dorp ook een reis naar het eigen ik. Hem wordt een spiegel voorgehouden. Hij noteert dit voor zich zelf. Zijn officiële verhaal is het afvalputje van het dorp. Wat hij noteert, moet worden vergeten. De hoofdfiguur kan maar een conclusie trekken! Een ijzingwekkend verhaal. De geboeide lezer zal het in een adem uitlezen, zich afvragend hoe hij zelf gereageerd zou hebben. Prix Goncourt des lycéens 2007. De schrijver (1962) publiceerde eerder o.a. 'Grijze zielen'. Kleine druk.

À propos de Philippe Claudel

Philippe Claudel est un écrivain et réalisateur français, né le 2 février 1962 à Dombasle-sur-Meurthe (Meurthe-et-Moselle).

Biographie

Il passe son enfance dans la petite ville où il est né et fait ses études au collège Julienne-Farenc puis, à partir de la classe de 4e, au collège puis au lycée Ernest-Bichat de Lunéville où il est interne. Ce sont des années de grande tristesse et de lecture intense. Après l'obtention de son baccalauréat en 1981, il mène une vie dissolue pendant deux années, s'inscrivant à l'université de Nancy mais ne la fréquentant guère, passant son temps à fréquenter les musées, à dessiner, à peindre, à écrire des poèmes, des nouvelles, des scénarios, à jouer dans de nombreux courts métrages, à créer deux radios libres avec des amis et à pratiquer intensivement l'a…En lire plus sur Wikipedia