De tip van...

Op deze pagina verzamelen we leuke leestips van lezers, collega's, vrienden van de bib, kennissen, familie... Kortom: iedereen die een toffe tip met ons wil delen! Wil jij ook een boek aanraden? Stuur dan de titel in, samen met een korte beschrijving waarom je deze titel tipt, en een mooie foto van jezelf met het boek. 

10/07/2020: De tip van Tahir

Nu het project 1 Stad, 19 Boeken heel de zomer lang loopt, en onze collega Tahir, die ons al eerder tipte, vol lof over een titel uit deze selectie boeken sprak, grepen wij deze kans met beide handen om opnieuw een goeie tip de wereld in te sturen! De tweede tip van Tahir is "Ik zal de wereld nooit meer zien" van Ahmet Altan. "Dit boek is een waargebeurd verhaal: het gaat over de Turkse schrijver en journalist Ahmet Altan die ervan beschuldigd wordt betrokken te zijn bij de mislukte staatsgreep in 2016 in Turkije. Hierdoor wordt hij tot een levenslange gevangenisstraf veroordeeld, zonder enig bewijs dat hij hierbij betrokken was. Het boek heeft mij echt diep geraakt omdat de schrijver zich op geen enkele manier negatief uitlaat over het rechtssysteem. Hij weet de negativiteit om te buigen, hij wentelt zich niet in een slachtofferrol. Vrijheid is niet iets wat je iemand zomaar afneemt zodra je een persoon tussen vier muren steekt. Vrijheid zit ook in je hoofd. In die zin vind ik het een positief boek omdat het mij een nieuw inzicht geeft over hoe je eigen ervaring, je eigen kijk op de zaken bepalend is voor wat je meemaakt. Echt een pracht van een boek!"

De tip van Tahir 1S19B

20/05/2020: De tip van Léon

Léon, zoontje van onze collega Christel bij het gemeentebestuur, tipt het boek "Gekke grappen van Robbe en Bas": "Mijn lievelingsboek van jullie bibliotheek, zijn alle boeken Robbe en Bas omdat ze zo grappig zijn. Ik moet altijd lachen om de grapjes. De prenten zijn leuk, het is niet vervelend om te lezen... Ik kan niet wachten om ook de andere stripverhalen te lezen!" 

Léon toont trots zijn boek

 

06/04/2020: De tip van Flavie

Flavie, fervent lezertje, tipt de boeken van de reeks Turntoppers van Simone Kortsmit. "Ik vind het leuk om de belevenissen van Nikki, Marijke, Ling en Jill te lezen. De boeken gaan niet enkel over turnen maar ook over vriendschap en spannende avonturen, vooral het eerste boek "Nikki op turnkamp". Ik hou van turnen en herken mezelf vooral in Nikki, maar ik ga niet te veel verklappen! Als jullie willen weten wat er allemaal gebeurt, raad ik je aan om de boeken zelf te lezen... Ze zijn echt superboeiend."

de_tip_van_flavie.jpg

28/02/2020: De tip van Vassilios

Vassilios, onze collega en Sporthalbeheerder van Comenius, geeft ons deze week een tip: "Het laatste boek dat mij erg aangegrepen heeft, is “Onze zielen bij nacht” ("Our souls at night") van Kent Haruf, een Amerikaanse novelist die in 2014 overleden is. Het verhaal gaat over hoe het leven loopt als je ouder wordt, op pensioen gaat of achterblijft als weduwe of weduwenaar. Je kan nog altijd iets maken van je leven en interessante dingen doen in je vrije tijd. Het is een gevoelig en hedendaags punt. Je blijft achter in een (te) groot huis, je pensioenbedrag is misschien laag… Mensen zoeken tederheid waar men het nog kan vinden."

de tip van Vassilios.JPG

07/02/2020: De tip van Elke

Elke, van kinderdagverblijf Comenius naast de bib, stuurt ons haar tip: “Ik lees de speciale editie van “A court of thorns and roses” (Hof van doorns en rozen, red.) van fantasyauteur Sarah J. Maas. Ik hou van haar boeken omdat ze een rijke fantasiewereld creëert. Ze schrijft haar personages neer met erg veel inzicht in de karakters waardoor je vanaf de eerste pagina meteen in het verhaal gezogen wordt. Engelse boeken lees ik het liefst in de originele versie. Ik lees echt veel en graag!” 

 

17/01/2020: De tip van Dany

Dany, vader van de bibliothecaris, tipt het boek "De Vaticaanmoorden" van David Hewson. "Het liefst lees ik detectives. De beste boeken vind ik die waarbij het verhaal niet rond één moord draait, maar er gedurende het hele boek misdaden blijven gebeuren. In "De Vaticaanmoorden" is er een seriemoordenaar actief. Het is vlot geschreven, blijft spannend doorheen het hele verhaal en heeft een verrassende plot. Het volgende boek op mijn verlanglijste is “Het dorp” van Belinda Aebi. Ik kijk ook graag naar crimi's. De laatste serie die ik zag was een Noorse, Acquitted. Via mijn dochter krijg ik altijd de nieuwste tips. In de bib zelf kom ik niet zo vaak, maar mijn vaste afspraak in Koekelberg is wel Serenade, een gezellige wandeling vol verrassingen!" 

de tip van Dany.JPG

20/12/2019: De tip van Marie

Marie, onze schepen, tipt het boek "Bedtijdverhalen voor rebelse meisjes": "Elke avond lees ik een verhaaltje voor het slapengaan samen met mijn dochters. We praten dan over banale maar ook complexere thema’s. Dit boek geeft de kans om het eens over iets anders te hebben dan meisjes die voor poppen zorgen en jongens die helden zijn. Want vrouwen zijn ook helden! En dat mogen niet alleen onze dochters weten, maar ook onze zonen. Misschien was de titel dus beter “Bedtijdverhalen óver rebelse meisjes” geweest en niet vóór. In de kerstperiode vinden we onder de kerstboom weer veel schattige cadeautjes voor meisjes en bouwpakketten voor jongens. Implicit gender bias is ingebakken in onze maatschappij." Tijd om hier even bij stil te staan als we aan het winkelen slaan!

de tip van Marie.JPG

29/11/2019: De tip van Tahir

Tahir, onze collega van het gemeenschapscentrum de Platoo, tipt het boek “Antigone in Molenbeek” van Stefan Hertmans: “Het boek is heel poëtisch geschreven en toch zeer rauw en realistisch. Het gaat over een terrorist van wie de overheid het lichaam niet wil vrijgeven. Het verhaal doet me nadenken over wie je bent en dat je, ongeacht je (mis)daden altijd een mens bent en blijft. Heeft de misdadiger ook niet het recht om begraven te worden?”
 

de tip van Tahir_kader2.JPG