De tip van...

Op deze pagina verzamelen we leuke leestips van lezers, collega's, vrienden van de bib, kennissen, familie... Kortom: iedereen die een toffe tip met ons wil delen! Wil jij ook een boek aanraden? Stuur dan de titel in, samen met een korte beschrijving waarom je deze titel tipt, en een mooie foto van jezelf met het boek. 

16/04/2021: De tip van Deniz

Deniz, gebouwbeheerder van Vrijetijdspunt Comenius, tipt het boek “Ongetemd leven” van Glennon Doyle: “Ik las een artikel in de krant over dit boek en was meteen verkocht. Ik lees heel graag boeken over zelfontwikkeling en dit is één van de beste boeken die ooit gelezen heb. De auteur geeft aan de hand van voorbeelden, onder andere uit haar eigen leven, tips over hoe je jezelf beter kunt leren kennen en hoe je je éigen leven moet leren leven. Ik raad dit boek vooral aan aan vrouwen, omdat wij van jongs af aan leren leven in functie van de verwachtingen van de buitenwereld en hierdoor onszelf niet kunnen zijn. Dit boek geeft ons de kracht om te luisteren naar onze innerlijke stem die wij te lang hebben genegeerd. Alleen door echt helemaal jezelf te zijn, kan je gelukkig zijn en je mooiste leven leiden. Ik heb heel veel notities genomen tijdens het lezen maar wat mij het meest is bijgebleven is hoe je met je emoties moet leren omgaan. Als je bijvoorbeeld verdrietig bent... Stop het niet weg. Ga diep in jezelf, voel je verdriet en aanvaard het. Het is oké om eens verdrietig te zijn, het is normaal! Dit boek heeft me werkelijk door elkaar geschud. Het heeft me zoveel energie, zoveel inspiratie gegeven… Ik denk vaak aan de tips en gebruik ze elke dag. Werkelijk fenomenaal, een echte aanrader!” Na zoveel enthousiasme kunnen wij maar één ding doen… We reppen ons naar de bib en lenen dit boek uit!

De tip van Deniz

26/03/2021: De tip van Saïd

Saïd, onze collega van de sportdienst in vrijetijdspunt Comenius, tipt het boek “Als je iemand verliest die je niet kan verliezen” van Ish Ait Hamou. “Mijn collega Tahir heeft me dit boek aangeraden. Ik heb het toen meteen uitgeleend en ben beginnen lezen. Ik stond vaak stil bij de zin: Als je tijd geeft aan moeilijk, dan wordt moeilijk gemakkelijk. Los van het verhaal kan iedereen die dit boek leest en nadenkt over die zin, er iets voor zichzelf uithalen. In het verhaal betekent dit een weg die dokter Sheila niet ingeslagen heeft. Een gebeurtenis waar ze nooit op heeft willen terugkijken, een gevoel dat ze nooit heeft kunnen verwerken. Ze heeft zichzelf nooit de tijd gegeven om van dat ‘moeilijk’ een ‘gemakkelijk’ te maken. Het einde is triestig. Maar als je je gevoelens tijd en ruimte geeft, vind je de kracht om beter te worden.”

De tip van Saïd

06/11/2020: De tip van Çem

Çem, onze collega van gemeenschapscentrum de Platoo, raadt een bijzonder boek aan: "Ik ga waarschijnlijk een minder bekend boek en auteur aanraden, namelijk "Ik zie het wel: blind door het leven" van Steven BladtSteven is een blinde man die eerst buitengewoon onderwijs heeft gestudeerd en vervolgens toch een lerarenopleiding volgde aan het hoger onderwijs. De stap van het buitengewoon onderwijs naar het hoger onderwijs was groot, vooral omdat de omkadering wegviel maar hij gelukkig wel kon rekenen op de steun van zijn buurman en medestudenten. Deze overstap heeft hem ook geleerd welk impact het GON (Geïntegreerd Onderwijs, red.) en buitengewoon onderwijs heeft op de kansen die hij kan grijpen. Voor hem veranderde dit van betutteling naar ondersteuning. Ik raad dit boek aan omdat het een ervaring deelt van een wereld die voor veel mensen onbekend terrein is... Dit verhaal toont aan welke kloof er is tussen personen met en zonder beperking." Een boek dan ons aan het denken zet en de noodzaak van inclusie aantoont. Bedankt, Çem, om dit boek aan onze bib te schenken en jouw tip te delen met onze lezers!

Boekentip Çem

28/08/2020: De tip van Pascal

Pascal, fervent boekenliefhebber en cultuurfanaat, tipt een pareltje dat nog ontbrak in onze collectie: "Odes, geschreven door David Van Reybrouck is zonder twijfel een van mijn lievelingsboeken. Het is niet zozeer een boek met een specifieke verhaallijn maar een verzameling van lofdichten waarin de schrijver een eerbetoon brengt aan verschillende personen, voorwerpen, gedachten, herinneringen, gebouwen en noem maar op. Hij brengt werkelijk een andere kijk naar zo’n alledaagse 'simpele' dingen die we meestal te snel aan ons voorbij laten gaan." 

De tip van Pascal

10/07/2020: De tip van Tahir

De tweede tip van Tahir is "Ik zal de wereld nooit meer zien" van Ahmet Altan, een boek uit het zomerproject 1 Stad, 19 Boeken. "Dit boek is een waargebeurd verhaal: het gaat over de Turkse schrijver en journalist Ahmet Altan die ervan beschuldigd wordt betrokken te zijn bij de mislukte staatsgreep in 2016 in Turkije. Hierdoor wordt hij tot een levenslange gevangenisstraf veroordeeld, zonder enig bewijs dat hij hierbij betrokken was. Het boek heeft mij echt diep geraakt omdat de schrijver zich op geen enkele manier negatief uitlaat over het rechtssysteem. Hij weet de negativiteit om te buigen, hij wentelt zich niet in een slachtofferrol. Vrijheid is niet iets wat je iemand zomaar afneemt zodra je een persoon tussen vier muren steekt. Vrijheid zit ook in je hoofd. In die zin vind ik het een positief boek omdat het mij een nieuw inzicht geeft over hoe je eigen ervaring, je eigen kijk op de zaken bepalend is voor wat je meemaakt. Echt een pracht van een boek!"

De tip van Tahir 1S19B

20/05/2020: De tip van Léon

Léon, zoontje van onze collega Christel bij het gemeentebestuur, tipt het boek "Gekke grappen van Robbe en Bas": "Mijn lievelingsboek van jullie bibliotheek, zijn alle boeken Robbe en Bas omdat ze zo grappig zijn. Ik moet altijd lachen om de grapjes. De prenten zijn leuk, het is niet vervelend om te lezen... Ik kan niet wachten om ook de andere stripverhalen te lezen!" 

Léon toont trots zijn boek

 

06/04/2020: De tip van Flavie

Flavie, fervent lezertje, tipt de boeken van de reeks Turntoppers van Simone Kortsmit. "Ik vind het leuk om de belevenissen van Nikki, Marijke, Ling en Jill te lezen. De boeken gaan niet enkel over turnen maar ook over vriendschap en spannende avonturen, vooral het eerste boek "Nikki op turnkamp". Ik hou van turnen en herken mezelf vooral in Nikki, maar ik ga niet te veel verklappen! Als jullie willen weten wat er allemaal gebeurt, raad ik je aan om de boeken zelf te lezen... Ze zijn echt superboeiend."

de_tip_van_flavie.jpg

28/02/2020: De tip van Vassilios

Vassilios, onze collega en sporthalbeheerder van Comenius, geeft ons deze week een ontroerende tip: "Het laatste boek dat mij erg aangegrepen heeft, is “Onze zielen bij nacht” ("Our souls at night") van Kent Haruf, een Amerikaanse novelist die in 2014 overleden is. Het verhaal gaat over hoe het leven loopt als je ouder wordt, op pensioen gaat of achterblijft als weduwe of weduwnaar. Je kan nog altijd iets maken van je leven en interessante dingen doen in je vrije tijd. Het is een gevoelig en hedendaags punt. Je blijft achter in een (te) groot huis, je pensioenbedrag is misschien laag… Mensen zoeken tederheid waar men het nog kan vinden."

de tip van Vassilios.JPG

07/02/2020: De tip van Elke

Elke, van kinderdagverblijf Comenius naast de bib, stuurt ons haar tip: “Ik lees de speciale editie van “A court of thorns and roses” (Hof van doorns en rozen, red.) van fantasyauteur Sarah J. Maas. Ik hou van haar boeken omdat ze een rijke fantasiewereld creëert. Ze schrijft haar personages neer met erg veel inzicht in de karakters waardoor je vanaf de eerste pagina meteen in het verhaal gezogen wordt. Engelse boeken lees ik het liefst in de originele versie. Ik lees echt veel en graag!” 

 

17/01/2020: De tip van Dany

Dany, vader van de bibliothecaris, tipt het boek "De Vaticaanmoorden" van David Hewson. "Het liefst lees ik detectives. De beste boeken vind ik die waarbij het verhaal niet rond één moord draait, maar er gedurende het hele boek misdaden blijven gebeuren. In "De Vaticaanmoorden" is er een seriemoordenaar actief. Het is vlot geschreven, blijft spannend doorheen het hele verhaal en heeft een verrassende plot. Het volgende boek op mijn verlanglijste is “Het dorp” van Belinda Aebi. Ik kijk ook graag naar crimi's. De laatste serie die ik zag was een Noorse, Acquitted. Via mijn dochter krijg ik altijd de nieuwste tips. In de bib zelf kom ik niet zo vaak, maar mijn vaste afspraak in Koekelberg is wel Serenade, een gezellige wandeling vol verrassingen!" 

de tip van Dany.JPG

20/12/2019: De tip van Marie

Marie, onze schepen, tipt het boek "Bedtijdverhalen voor rebelse meisjes": "Elke avond lees ik een verhaaltje voor het slapengaan samen met mijn dochters. We praten dan over banale maar ook complexere thema’s. Dit boek geeft de kans om het eens over iets anders te hebben dan meisjes die voor poppen zorgen en jongens die helden zijn. Want vrouwen zijn ook helden! En dat mogen niet alleen onze dochters weten, maar ook onze zonen. Misschien was de titel dus beter “Bedtijdverhalen óver rebelse meisjes” geweest en niet vóór. In de kerstperiode vinden we onder de kerstboom weer veel schattige cadeautjes voor meisjes en bouwpakketten voor jongens. Implicit gender bias is ingebakken in onze maatschappij." Tijd om hier even bij stil te staan als we aan het winkelen slaan!

de tip van Marie.JPG

29/11/2019: De tip van Tahir

Tahir, onze collega van het gemeenschapscentrum de Platoo, tipt het boek “Antigone in Molenbeek” van Stefan Hertmans: “Het boek is heel poëtisch geschreven en toch zeer rauw en realistisch. Het gaat over een terrorist van wie de overheid het lichaam niet wil vrijgeven. Het verhaal doet me nadenken over wie je bent en dat je, ongeacht je (mis)daden altijd een mens bent en blijft. Heeft de misdadiger ook niet het recht om begraven te worden?”
 

de tip van Tahir_kader2.JPG