Overal zit mens : een moordfantasie

Yves Petry (auteur)
+1
Overal zit mens : een moordfantasie
×
Overal zit mens : een moordfantasie Overal zit mens : een moordfantasie

Overal zit mens : een moordfantasie

Een zonderlinge bosbeheerder voelt zich in het nauw gedreven door de alomtegenwoordigheid van de mens en het collectief, en beraamt als daad van verzet een moord op een publieksintellectueel.
Titel
Overal zit mens : een moordfantasie
Auteur
Yves Petry
Taal
Nederlands
Uitgever
[Amsterdam]: Das Mag, 2022
250 p. : ill.
ISBN
9789493248526 (paperback)

Andere formaten:

Besprekingen

Waanzin en Waldschmerz

Yves Petry is een van die zeldzaam geworden schrijvers die de literatuur nog onbeschaamd als kunstvorm zien. Nu maar hopen dat de auteur nog verder radicaliseert.

'Overal zit mens.' Yves Petry schreef het meer dan een jaar geleden al in de avondeditie van deze krant. En net als in zijn nieuwe roman hoefde dat ook toen niet per se gelezen te worden als een spontane ­uiting van 's mans bewondering voor het menselijk vernuft. 'Alles is mens geworden, dat wil zeggen, alles is bezoedeld, alles is op drift.' In Overal zit mens is het niet Petry zelf die de misantropie belijdt, maar Kasper Kind, hoofdverantwoordelijke over vier boswachters met 'een hoogontwikkeld milieubewustzijn, een diepgaande liefde voor de natuur en een bovengemiddelde bekommernis om de toekomst van mens en planeet'. Waldschmerz is hun diagnose, en hoewel Kind hun denk­beelden deels deelt, zitten zijn eigen bekommernissen vooral in de ondertitel vervat. Hij droomt er namelijk van om zijn ex-minnaar, de publieksintellectueel Max De Man, om te brengen met zijn fors uitgevallen dienst­wapen.

Terwijl Kinds moordfantasie vorm krijgt, wordt de lezer getrakteerd op …Lees verder

Jezelf kennen is er niet bij

Het bestaan is meer dan het gewone leven. Dat idee is diepgeworteld in de personages van de Vlaamse schrijver Yves Petry. In zijn geslaagde nieuwe roman overweegt de hoofdpersoon een moord te plegen.

Een parkiet, die boft maar. Diens bestaan, zo lezen we in Yves Petry's doorbraakroman De maagd Marino (2011), is 'tot aan de rand toe gevuld met niets anders dan zijn parkietenaard' en het beestje heeft 'nooit een vermoeden van dimensies waartoe zijn parkietennatuur hem geen onmiddellijke toegang geeft'. Verkeert een parkiet daarom niet 'in een staat van volledigheid die je gelukkig zou mogen noemen'?

Het idee of verlangen dat het bestaan meer is dan het gewone leven is diepgeworteld in de personages van Petry, wiens achtste roman net is verschenen. En daar moeten ze iets mee. Zo ook Marino en Bruno, de twee loners uit De maagd Marino. Marino heeft 'mystieke flitsen' gekend zonder dat deze zijn banale, eenzame bestaan wezenlijk hebben opgetild. Bruno meende zijn heil gevonden te hebben in de literatuur, maar wanneer die het af laat weten blijft hij verweesd achter.

De twee mannen vinden elkaar in een bizar project dat hen naar een hogere staat van zijn moet brengen. B…Lees verder

Een roman over een bosbeheerder die een moord beraamt op een publieksintellectueel. Kasper Kind, zonderling en kluizenaar, werkt al jaren in het bos Mirandel. Tegenwoordig verstrijkt er geen minuut meer zonder dat hij zich belaagd, ingesloten of opgejaagd voelt door het menselijke element in een van zijn vele opdringerige verschijningsvormen. Het individu, kleinste en kwetsbaarste van alle minderheden, is tot uitsterven gedoemd. Hoe onafwendbaar dat ook is, Kasper weigert zich er zomaar bij neer te leggen en zint op een allerlaatste daad van verzet: de moord op aartsmoralist Max De Man, met wie hij een verleden heeft en die hij hartstochtelijk haat. In talige en indringende stijl geschreven. Met name geschikt voor een literair lezerspubliek. Yves Petry (Tongeren, 1967) is auteur, wiskundige, journalist en filosoof. Hij schreef meerdere boeken. Zijn werk won meerdere literaire prijzen, zoals de BNG Nieuwe Literatuurprijs en de Inktaap.

Over Yves Petry

Yves Petry (Tongeren, 26 juli 1967) is een Vlaamse schrijver, essayist en toneelschrijver. Hij studeerde wiskunde en filosofie aan de Katholieke Universiteit Leuven en is kernredacteur van DWB en schreef ook in het Nieuw Wereldtijdschrift.

Levensloop

Yves Petry doorliep het middelbaar in de studierichting Grieks-Latijn. Daarna begon Petry een studie wiskunde aan de Katholieke Universiteit Leuven. Als motivatie hierover zegt Petry dat hij geïntrigeerd was door de idee van Plato over de meetkunde als het beste model van waarheid. In de dialoog Timaeus bespreekt Plato immers de rol van meetkunde in het begrijpen de van de fysieke wereld en het universum. Plato geloofde dat de meetkunde de sleutel was tot het begrijpen van de fysieke wereld. In Timaeus wordt de schepping van de wereld beschreven door verhoudingen en geometrische vormen. Plato geloofde ook dat de meetkunde belangrijk was in het cultiveren van de geest v…Lees verder op Wikipedia