Boek
Nederlands

De nacht valt altijd : roman

Willy Vlautin (auteur), Dirk-Jan Arensman (vertaler)
Een jonge vrouw, samenwonend met haar moeder en verstandelijk gehandicapte oudere broer, doet verwoede pogingen om het geld bij elkaar te krijgen voor een aanbetaling van het huis waarin ze wonen.
Titel
De nacht valt altijd : roman
Auteur
Willy Vlautin
Vertaler
Dirk-Jan Arensman
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The night always comes
Uitgever
Amsterdam: Meulenhoff, © 2021
217 p.
ISBN
9789029094214 (hardback)

Besprekingen

Twee dagen, twee nachten

Het is een beetje misgelopen met de Amerikaanse droom in de nieuwe roman van Willy Vlautin. Zijn ingetogen, bijna droge proza contrasteert krachtig met wat zijn personages beleven.

'Go West, young man.' Dat is in de geschiedenis van de VS altijd hét adagium geweest. Na een voorzichtige eerste kolonie in Virginia breidden de toekomstige Verenigde Staten zich gestaag in westelijke richting uit. Het westen werd symbool voor ongekende mogelijkheden, voor vrijheid, voor zuiverheid, weg van de corrumperende beschaving. Ook in de Amerikaanse literatuur staat de wildernis aan gene zijde van de frontier voor die begrippen, met Huckleberry Finn als beroemdste voorbeeld. De weg naar het westen is de weg die voert naar de Amerikaanse droom.

Wanneer Willy Vlautin in zijn nieuwe, zesde roman De nacht valt altijd (The Night Always Comes) een personage naar het oosten laat vertrekken, op zoek naar een beter leven, dan is één ding duidelijk: hier is het met die Amerikaanse droom een beetje misgelopen. En dat kan in een boek van Willy Vlautin niet echt verbazen.

Vlautin heeft zich in zijn vijf eerdere romans een meester betoond in het beschri…Lees verder

Hoofdpersoon is Lynette, een 30-jarige vrouw uit Portland, Oregon. Ze woont samen met haar drinkende, kettingrokende moeder en broer Kenny, die de geestelijke ontwikkeling van een driejarige heeft. Lynette heeft met keihard werken in drie banen zoveel gespaard dat ze eindelijk haar droom kan waarmaken: een aanbetaling doen op hun huis. Maar haar moeder gooit roet in het eten, ze heeft van haar spaargelddeel een dure auto gekocht en wil een eigen leven. De wanhopige Lynette begint een twee dagen durende odyssee om het benodigde geld toch bij elkaar te krijgen. Hierbij wordt ze geconfronteerd met haar verleden (handtastelijke stiefvader, zelfmoordpoging, psychiatrische problemen, mislukt huwelijk), steelt een safe en wordt bedreigd door louche figuren. Goed en met veel inlevingsvermogen geschreven, felrealistisch, ook ontroerend verhaal met een hoofdpersoon die het nooit meegezeten heeft en naar wie je hart voortdurend uitgaat. Gelukkig gloort er uiteindelijk een sprankje hoop. Pakkende…Lees verder