Boek
Nederlands

Bier in de snookerclub : roman

Waguih Ghali (auteur), Paul Heijman (vertaler), Jamal Mahjoub (nawoord)
Deze eerste en enige roman van Waguih Ghali, scherp en komisch, is een ware cultklassieker. Het is een tijdloos portret van een sympathieke rebel in rumoerige tijden.

Egypte in de jaren vijftig. Koning Faroek is kort geleden van de troon gestoten en president Nasser vaart nu de Nijl op en neer in diens luxe jacht. Zijn beloften van vrijheid en land voor de armen zijn op niets uitgelop
Titel
Bier in de snookerclub : roman
Auteur
Waguih Ghali 192?-1969
Vertaler
Paul Heijman
Nawoord
Jamal Mahjoub
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Beer in the snookerclub
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Jurgen Maas, © 2023
237 p.
ISBN
9789083210872 (paperback)

Besprekingen

Nergens thuis

In Egypte heeft Waguih Ghali een cultstatus, bij ons is de schrijver nagenoeg onbekend. Een nieuwe Nederlandse vertaling van zijn Bier in de snookerclub, uit 1964, moet daar verandering in brengen.

Een Londense flat, 26 december 1968. 'De tijd is gekomen. Ik ben natuurlijk dronken. Maar nuchter zou het héél, héél moeilijk zijn geweest.' Het is de laatste aantekening in het dagboek van ­Waguih Ghali (1929-1969), de in het Engels schrijvende Egyptenaar die zijn leven lang nergens thuis was. Hij neemt die avond een grote hoeveelheid slaappillen in en als hij tien dagen later overlijdt, laat hij slechts één semiautobiografische roman na.

Bier in the snookerclub speelt zich af in de jaren 50 en bekritiseert zowel de Britse koloniale onderneming als het regime van Gamal Abdel Nasser in Egypte. De centrale personages zijn Ram en Font, twee jonge kopten die bevriend raken met de steenrijke Joodse communiste Edna. Het trio reist tussen Caïro en Londen, voor en na de Suezcrisis van 1956.

Ghali's alter ego Ram is een sarcastische buitenstaander. Hij behoort tot de verarmde tak van een groteske familie van grootgrondbezitte…Lees verder