Boek
Nederlands

Lentetuin

Tomoka Shibasaki (auteur), Luk Van Haute (vertaler)
+1
Lentetuin
×
Lentetuin Lentetuin

Lentetuin

Tomoka Shibasaki (auteur), Luk Van Haute (vertaler)
Genre:
De laatste bewoners van een afgeschreven woonblok in een wijk in Tokio ondergaan hun aanstaande vertrek en beleven in hun verstilde bestaan de natuur en de gebouwen intenser dan ooit.
Extra onderwerp
4 sterren (Knack)
Titel
Lentetuin
Auteur
Tomoka Shibasaki 1973-
Vertaler
Luk Van Haute
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Japans
Oorspr. titel
Haru no niwa
Uitgever
Amsterdam: Zirimiri Press, 2020
128 p.
ISBN
9789490042172 (paperback)

Besprekingen

In deze novelle/korte roman staat het langzame ‘afsterven’ van een woonblok in de cult-wijk Setagaya (Tokio) centraal, eerder door de beschrijving van het almaar verder ingeperkte leven van de laatste bewoners dan door een sloophamer van ijzer en hout. Die bewoners leren we niet uitgebreid kennen. Enkel de passie van één van hen, striptekenares Nishi, voor een naastgelegen ‘westers’ huis en zijn toenmalige (maar al lang in de mist van de tijd verdwenen), ongewone bewoners. Zij had beide ooit leren kennen uit een fotoboek, en wil nu het huis ‘in het echt’ beleven. Er zit weinig actie en zelfs weinig emotie in het verhaal, wel veel ‘sensitiefs’ (zowel bij de lezer als de personages) van natuur en gebouwen. Die lijken een ziel te hebben, evenals de nacht, het weer, de tijd. Even zet een perspectiefwissel ons op een verrast been, dan keert de ingekeerde sfeer terug. Protagonist Taro verwerkt de dood van zijn vader, het onveranderlijke verandert. In Japan bekroond met de prestigieuze Akuta…Lees verder

Over Tomoka Shibasaki

Tomoka Shibasaki (柴崎 友香) (Osaka, 20 oktober 1973) is een Japans auteur.

Biografie

Tomoka Shibasaki werd in 1973 geboren in Osaka en begon fictie te schrijven toen ze nog naar de hogeschool ging. Nadat ze afstudeerde aan de Osaka Prefecture University werkte ze vier jaar terwijl ze bleef schrijven. In 2000 werd haar debuutroman Kyō no dekigoto gepubliceerd die in 2003 door Isao Yukisada verfilmd werd. In 2006 schreef Shibasaki Sono machi no ima wa dat oorspronkelijk gepubliceerd werd in het literair magazine Shincho en in 2007 werd genomineerd voor de Akutagawaprijs.

In 2010 won Shibasaki de "Nomaprijs voor nieuwkomer" met haar roman Nete mo samete mo die in 2018 verfilmd werd. In 2014 won ze de Akutagawaprijs voor haar roman Haru no niwa.

Bibliografie