Boek
Nederlands

Zoeperfiets

Tine Mortier (auteur), Marjolein Pottie (illustrator)
+1
Zoeperfiets
×
Zoeperfiets Zoeperfiets
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Zoeperman zoeft met zijn buurmeisje Zofietje door de straten op zijn zoeperfiets. Ze worden achtervolgd door een gevaarlijke hond. Maar als de hond wordt aangereden, besluiten ze toch te helpen. Prentenboek met paginagrote, humoristische illustraties in vrolijke kleuren. Vanaf ca. 4 jaar.
Titel
Zoeperfiets
Auteur
Tine Mortier
Illustrator
Marjolein Pottie
Taal
Nederlands
Uitgever
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2017
[28] p. : ill.
ISBN
9789462912120 (hardback)

Besprekingen

Zoeperman heeft een hemelsblauwe fiets met witte banden, knalrood stuur en een knalrode kar hangt erachter, kortom: een Zoeperfiets! Met zijn buurmeisje Zofietje in de kar zoeft hij door de straten. Plotseling komt er een gevaarlijke hond op hen af rennen en moet Zoeperman alles uit de kast halen om deze hond van het lijf te houden. Als de hond daarna wordt aangereden en de dader doorrijdt, ontfermen ze zich over het dier en nemen hem mee in de kar naar de buurman, die dierenarts is. Vierde deel over het jongetje Zoeperman. Met name de afloop, waarin Zoeperman en Zofietje zich over de hond ontfermen, is onverwacht aangezien deze zich eerst zo agressief gedroeg. Het verhaal is voorzien van grote cartoonachtige, kleurenillustraties die de tekst aanvullen. Soms beslaan ze een dubbele pagina. Op de omslag zit Zoeperman op zijn fiets. De tekst laat zich goed voorlezen aan kinderen vanaf ca. 4 jaar.

Zoeperfiets

Zoeperman rijdt op de fiets door de stad, met zijn vriendin Zofietje in de fietskar. Wanneer plots een grote zwarte hond komt aangesneld, trapt Zoeperman de benen uit zijn lijf om te ontkomen. Achter hen horen we hoe de hond wordt aangereden door een auto die onmiddellijk weer vertrekt. Zoeperman draait zijn fiets en ontfermt zich over de hond.Het verhaal van dit vierde deel over de kleuterheld is zoals altijd simpel. Herkenbaar voor kleuters, die er graag op uit trekken op hun fietsje, en bang zijn voor honden. Ook de tekst is rechttoe rechtaan, makkelijk voor te lezen, en het doortrekken van de letter z in zoeperkar, Zofietje, zoemt, zoeft enz ... klinkt prettig. De stevig zwart omlijnde figuren zijn wat vlak van uitdrukking, maar de schreeuwerige kleuren en de stripachtige lay-out geven een grote dynamiek aan de flitsende illustraties. De plaatsing van de tekst in een wit kruis op rode achtergrond wanneer de kinderen de gewonde hond in de fietskar leggen, is e…Lees verder

Over Tine Mortier

Tine Mortier (Waregem, 15 december 1970) is een Belgische schrijver van kinderboeken.

Leven

Mortier groeide op in Avelgem en studeerde vertaler Engels-Nederlands-Spaans aan de Mercator Hogeschool in Gent. Via een uitwisselingsproject studeerde ze een jaar in Madrid, waar ze verliefd werd op de Spaanse zon. In 1996 leerde ze haar man kennen tijdens een reis naar Ecuador en vijf jaar later trokken ze met hem en hun twee zoontjes opnieuw naar Ecuador, waar ze Engelse les ging geven.

Werk

Mortier debuteerde in 2005 met Zoeperman, een prentenboek over een kleine held die de wereld en vooral zijn buurmeisje wil redden. Haar debuut ontstond uit een moment van verveling en ze zocht inspiratie in de avonturen van haar zoontje. Ze schrijft naast kinderboeken ook kortverhalen voor onder meer Boekieboekie en Het Blad van Vos en Haas. Daarnaast geeft ze ook schrijfcursussen en schrijft ze recensies …Lees verder op Wikipedia