Boek
Nederlands

Vos en Haas en de seizoenen

Sylvia Vanden Heede (auteur), Thé Tjong-Khing (illustrator)
+1
Vos en Haas en de seizoenen
×
Vos en Haas en de seizoenen Vos en Haas en de seizoenen
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Bundel met vier Vos en Haasverhalen. In 'Troep is leuk' blijkt dat wat troep is voor de ene een schat kan zijn voor een ander. In 'De bui van Uil' dicht Uil over een regenbui. In 'De ballon van Uil' is Uil erg blij met een ballon en in 'Wat een kou, Vos en Haas' genieten de vrienden van de winter en elkaars warmte.
Bevat
Troep is leuk
De bui van Uil
De ballon van Uil
Wat een kou, Vos en Haas
Extra onderwerp
Seizoenen (jeugd verhalend)
Titel
Vos en Haas en de seizoenen
Auteur
Sylvia Vanden Heede
Illustrator
Thé Tjong-Khing
Taal
Nederlands
Editie
Zesde druk, hernieuwde uitgave
Uitgever
Tielt: Lannoo, 2021
[72] p. : ill.
ISBN
9789401480888 (hardback)

Besprekingen

Een verhaal voor elk seizoen

Nu de koudste maand maart sinds lang heerst en het weer helemaal in de war lijkt, is er Vos en Haas en de seizoenen.

"Elk jaar is het één keer lente. En één keer zomer. En één keer herfst. En één keer winter. Dat gaat zo." Dat staat op de achterflap van het boek te lezen. Vier fijne verhalen werden gebundeld in een dik boek. Een verhaal voor elk seizoen. In de lente houden Vos, Haas en Uil lenteschoonmaak. Ze wisselen rommel uit en kunnen zich zo verkleden in de gekste outfits. Tot er ruzie ontstaat van wie de leuke kostuums nu juist zijn. In de zomer wil Uil gedichten schrijven. Maar dat was buiten de onweersbui gerekend. En buiten het feit dat dichten buitengewoon moeilijk is: "Op het blad van Uil staat: 'Ik ben een uil.' 'Meer weet ik niet', zucht Uil. 'Dichten is zwaar werk. Je moet hard nadenken.'"

In eenvoudige taal - de meeste woorden hebben niet meer dan twee lettergrepen - slaagt Sylvia Vanden Heede erin om toch erg boeiende, grappige en herkenbare verhaaltjes te schrijven voor kinderen die net kunnen lezen. Dat in combinatie met de prachtige illustraties van Thé Tjong-Khing, die …Lees verder

Grootformaat, gebonden prentenboek op over Vos en Haas, over wie al diverse geslaagde uitgaven verschenen. In dit boek zijn vier eerder afzonderlijk in hardkartonnen edities verschenen prentenboeken gebundeld, nu ingedeeld in de vier seizoenen. In ‘Troep is leuk’ is het voorjaar en zijn zowel Haas als Uil druk met de grote schoonmaak. In ‘Vos en Haas en de bui van Uil’ zit Uil voor zijn boom te dichten, als een onweersbui losbarst. Met Vos en Haas schuilt hij in het hol. In ‘Vos en Haas en de ballon van Uil’ is het herfst in het bos. De wind blaast een blauwe ballon naar de boom van Uil. En in ‘Wat een kou, Vos en Haas!’ maken Vos en Haas een sneeuwpop. Daarna drinken ze bij Uil heerlijke thee in zijn warme hol. De aardige, met humor vertelde verhalen zijn uitstekend te volgen op de grote, gedetailleerde platen, bestaande uit dunne met aquarel ingekleurde pentekeningen. De platen hebben zo veel te bieden dat ze ook los van de tekst bekeken kunnen worden of als uitgangspunt kunnen dien…Lees verder

Vos en Haas en de seizoenen

In dit boek worden vier reeds eerder verschenen verhalen van Vos en Haas gebundeld. Elk verhaal speelt zich in een ander seizoen af. In de lente wordt er grote schoonmaak gehouden in ‘Troep is leuk’. De zomer wordt verfrist met ‘De bui van Uil’. In de herfst beleven ze een avontuur met ‘De ballon van Uil’ en in de winter tot slot, valt er heel wat sneeuw in ‘Wat een kou’. Elk verhaaltje is goed gevonden en doet je als volwassene glimlachen. Gevoelsmatig reageren de dieren als echte kleuters: kibbelen, bang zijn voor onweer, verdriet om een kapotte ballon,...
De illustraties blijven schitterend om naar te kijken. Het zijn grote tekeningen die volledig zijn opgevuld met kleur. Dat de tekening overgaat in het wit van de pagina, vind ik leuker dan een omkaderde tekening in dit geval. Bovendien zijn de pagina’s zo groot dat de tekst helemaal niet opvalt, hoewel er voor een groot lettertype gekozen is.
Een leuk boek om cadeau te doen.

Over Sylvia Vanden Heede

Sylvia Vanden Heede (Zwevegem, 25 augustus 1961) is een Vlaams kinderboekenschrijfster.

Biografie

Sylvia Vanden Heede groeide op in een groot West-Vlaams gezin. Na drie jaar moderne humaniora in Zwevegem en drie jaar sierkunsten in Brugge, studeerde ze godsdienstwetenschappen in Heverlee. Na haar studies verhuisde ze terug naar West-Vlaanderen, waar ze met haar gezin in Brugge woont.

Haar eerste boek, De spiegelplas stuurde ze in 1985 in voor de Jacob van Maerlant-debutantenprijs. Het boek eindigde als derde en werd twee jaar later gepubliceerd. Sindsdien bleef ze schrijven. Bekendheid verwierf ze vooral met haar veelbekroonde boeken over Vos en Haas, waarbij ze samenwerkt met de bekende Nederlandse illustrator Thé Tjong-Khing. Behalve voor beginnende lezers schrijft ze ook voor tieners en adolescenten. De meeste van haar boeken werden uitgegeven door Lannoo.
In de meeste boeken van Sylvia Vanden Heede …Lees verder op Wikipedia

Suggesties