Een jonge Italiaanse vrouw ontdekt na een onbekommerde jeugd de rauwe werkelijkheid van het leven van de vrouw aan het begin van de twintigste eeuw.
Titel
Een vrouw
Auteur
Sibilla Aleramo
Vertaler
Eva Beata Hendriksen
Nawoord
Lidewijde Paris
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Italiaans
Oorspr. titel
Una donna
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Orlando, © 2022
271 p.
ISBN
9789083233826 (hardback)

Besprekingen

Een autobiografische literaire roman over de jeugd van de auteur in Milaan en haar meisjesjaren in een Zuid-Italiaans dorp. Wanneer er aan haar zorgeloze kindertijd in een kustplaats in Italië op brute wijze een einde komt, ontdekt de naamloze verteller de schokkende werkelijkheid van het leven van een vrouw in Italië aan het begin van de twintigste eeuw. Wanneer ze de overeenkomsten begint te herkennen tussen haar eigen leven en de levens van haar moeder en de vrouwen om haar heen, raakt ze ervan overtuigd dat ze aan haar lot moet ontsnappen. ‘Een vrouw’ is in poëtische, soepele stijl geschreven. Voor literaire lezers die houden van bijzondere feministische verhalen. Sibilla Aleramo (1876-1960) is het pseudoniem van de Italiaanse feministe Rina Faccio. ‘Een vrouw’ werd in het Nederlands vertaald door Eva Beata Hendriksen en verscheen oorspronkelijk in 1906.

Het huwelijk als gevangenis

De lockdown biedt een goede gelegenheid voor het (her)lezen van klassieke huwelijksromans. Deze week de laatste: Een vrouw van Sibilla Aleramo uit 1906.

'Ketenen', 'juk', 'gevangenschap', 'slavernij', 'zelfopoffering': het zijn maar een paar van de rauwe beelden en benamingen die Sibilla Aleramo (1876-1960) gebruikt voor het huwelijk en het leven als getrouwde vrouw. Haar autobiografische roman Een vrouw (Una Donna) uit 1906 had niet alleen grote invloed op het Italiaanse feminisme. Weerklanken van dit indringende relaas over huwelijk en moederschap zijn ook te vinden in het werk van toonaangevende Italiaanse schrijfsters als Grazia Deledda, Dacia Maraini, en zelfs Elena Ferrante.

Aleramo's huwelijk begon onder een ongelukkig gesternte als een 'matrimonio riparatore', een 'herstelhuwelijk' waarmee een verkrachting of een andere oneerbare situatie kon worden 'gerepareerd'. Door te trouwen met zijn slachtoffer kon de verkrachter niet langer worden aangeklaagd. Zo was de eer van de man en de betrokken families gered. Deze wettelijke praktijk bestond in Italië nog tot 5 september 1981. Daarna duurde het nog eens vijftien ja…Lees verder

Over Sibilla Aleramo

Sibilla Aleramo is het pseudoniem van de Italiaanse schrijfster Rina Faccio (Alessandria, 14 augustus 1876 – Rome, 13 januari 1960).

Biografie

Rina Faccio werd geboren als dochter van Ambrogio Faccio, een leraar uit Piëmont en zijn vrouw Ernesta, een huisvrouw. Faccio bracht haar jeugd door in Milaan tot haar twaalfde, waarna de familie naar een klein dorpje verhuisde waar Ambrogio Faccio een glasfabriek leidde. Faccio's jeugd was niet gelukkig en onbezorgd. Het huwelijk van haar ouders was een mislukking. Ernesta was een breekbare vrouw die psychologische problemen had, geestelijk instortte en uiteindelijk zelfmoord probeerde te plegen. De jonge Faccio begon op haar 16de als bibliothecaresse te werken in de fabriek van haar vader. Ze was erg ongelukkig, belandde in een crisis en probeerde zelfmoord te plegen door van een balkon te springen.

Op deze leeftijd trouwde ze met de boekhouder Ulderico Pierangeli. Hij wa…Lees verder op Wikipedia