Boek
Nederlands

Hetze : roman

Sasja Filipenko (auteur), Jan Eshuis (vertaler)
Een idealistische journalist neemt het op tegen een oligarch met politieke ambities die het bevel geeft om met de journalist af te rekenen als deze met onthullingen over hem komt.
Titel
Hetze : roman
Auteur
Sasja Filipenko
Vertaler
Jan Eshuis
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Russisch
Oorspr. titel
Травля
Uitgever
Amersfoort: Meridiaan uitgevers, 2023
220 p.
ISBN
9789493169869 (paperback)

Besprekingen

Inktzwart beeld van een bikkelhard land

In een beklemmende roman vertelt Sasja Filipenko hoe dissidenten in Rusland het zwijgen wordt opgelegd.

De Wit-Russische schrijver Sasja Filipenko ­verblijft sinds 2020 in ballingschap in West-Europa. Tot die tijd leefde hij in Sint-Petersburg, waar hij een satirisch programma maakte voor de onafhankelijke Russische tv-zender Doshd. Nadat hij zich kritisch had uitgelaten over de Wit-Russische president Loekasjenko, werd er een strafprocedure tegen hem gestart.

Het maakt zijn onlangs vertaalde roman Hetze uit 2016 profetisch. Daarin beschrijft ­Filipenko haarfijn hoe een journalist aangeschoten wild wordt en welke praktijken er ­worden ingezet om hem het zwijgen op te ­leggen. Dat alles speelt zich af in een land dat niet letterlijk benoemd wordt als het Rusland van Poetin, maar er wel alle kenmerken van heeft. De schrijver baseerde zich op persoon-lijke ­ervaringen en op die van collega's.

Door de complexe structuur van het boek duurt het wel even voor je kunt duiden wat er precies verteld wordt. Filipenko, die zich ooit klaarstoomde voor een carri&e…Lees verder

Een literaire roman over macht, politiek en journalistiek. De idealistische journalist Anton Kwint neemt het op tegen de oligarch Volodja Slavin. Slavin heeft politieke ambities. Kwint onthult dat de zelfverklaarde patriot zijn fortuin in het buitenland heeft geparkeerd en dat zijn familie liever aan de Côte d’Azur verblijft dan in Rusland. Slavin geeft bevel om met Kwint af te rekenen. De hetze is begonnen. Het boek wisselt af tussen het perspectief van de journalist en dat van zijn achtervolgers. Met vaart geschreven. Geschikt voor een brede tot literaire lezersgroep.Sasja Filipenko (Minsk, 1984) is een dissident en journalist uit Belarus, voormalig tv-presentator van een satirisch programma, scenarioschrijver en auteur van vijf romans. Zijn werk wordt in meerdere landen uitgegeven.