Strip
Nederlands

De Daltons breken uit

René Goscinny (scenarist), Morris (illustrator)
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar, Vanaf 12-14 jaar
Als een bewaker van de gevangenis waar de Daltons hun straf uitzitten hen vertelt van zijn ontmoeting met Lucky Luke slaat met name Joe Dalton volledig op tilt. Zinnend op wraak ontsnappen de Daltons en kan Lucky Luke wederom op jacht naar hen. Om Lucky Luke in diskrediet te brengen starten de Daltons een lastercampagne, waarin Lucky Luke als gevaarlijke bandiet wordt afgeschilderd.
Extra onderwerp
westerns, humor
Titel
De Daltons breken uit
Scenarist
René Goscinny
Illustrator
Morris
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
L'évasion des Dalton
Uitgever
Marcinelle: Dupuis, 2019
46 p. : ill.
ISBN
9789031434848 (paperback)

Besprekingen

De zoveelste herdruk van het vijftiende, uit 1960 daterende Lucky Luke-album. Luke's aartsvijanden – de gebroeders Dalton – weten uit de gevangenis te ontsnappen en maken Luke zwart als een bandiet. Die list gaat natuurlijk maar even op en de Daltons maken opnieuw kennis met het leven binnen de gevangenismuren. De karikaturale tekeningen van Morris passen perfect bij het humoristische scenario van Goscinny. Voor een breed publiek vanaf ca. 10 jaar.

Over René Goscinny

René Goscinny (Parijs, 14 augustus 1926 – aldaar, 5 november 1977) was een Franse schrijver, humorist en scenarist van stripverhalen. Hij is het bekendst van zijn scenario's voor de reeksen Asterix en Lucky Luke.

Levensloop

Jeugd

Goscinny werd geboren in Parijs in een gezin van Poolse Joden. Hij was de tweede zoon van Stanislas "Simkha" Goscinny, een chemisch ingenieur uit Warschau, en Anna Beresniak Goscinny uit het dorpje Chodorkow (Oekraïne) die elkaar in Parijs hadden ontmoet. In 1928 verhuisde het gezin naar Buenos Aires omdat Goscinny senior daar een baan had gekregen.

Zijn jonge jaren bracht Goscinny door in Argentinië waar hij een korte carrière als tekenaar beleefde. In december 1943 overleed zijn vader. Goscinny had enkele baantjes, onder andere als leerling-accountant en als tekenaar. In 1945 verhuisde hij met zijn moeder naar de Verenigde Staten en ging bij zijn …Lees verder op Wikipedia

Suggesties