Boek
Nederlands
Na de plotselinge dood van zijn vrouw en verteerd van liefde voor zijn tweejarig dochtertje dreigt een man ten onder te gaan aan verdriet en wanhoop.
Onderwerp
Dood, Rouwproces
Extra onderwerp
rouwen
Titel
Zonder mij
Auteur
Philippe Claudel
Vertaler
Manik Sarkar
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
J'abandonne
Editie
6
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2012
108 p.
ISBN
9789023476313 (paperback)

Besprekingen

Na het wereldwijde succes van zijn roman Grijze zielen (Prix Renaudot) wordt nu ook een eerder boek van deze interessante auteur in het Nederlands vertaald. Zonder mij, bekroond met de Prix Roman France Télévision, vertelt het verhaal van een 33-jarige man die het verlies van zijn vrouw niet kan verwerken en in een getuigenis gericht aan zijn 21-maanden oude dochter uitlegt waarom hij het leven niet meer aankan. Een schrijnend verhaal, dat nog wordt versterkt door de parallelle geschiedenis van een weduwe die haar enige dochter bij een verkeersongeval verliest en in het ziekenhuis wordt voorbereid op de vraag om haar dochters lichaam voor transplantatiedoeleinden af te staan. De hoofdpersoon is rechtstreeks getuige van dit drama, omdat hij het is die haar, samen met een collega-psycholoog, moet overhalen om de organen van het hersendode kind ter beschikking te stellen. Hun team wordt in de kliniek 'de hyena's' genoemd en ze brengen hun dagen door in wat ze hun 'biechthok…Lees verder
Wist de auteur (1962) in 'Grijze zielen', de veelgeprezen Prix Renaudot 2003, al te gemakkelijke smartlapeffecten te vermijden, in deze voorgaande roman uit 2000 zijn de emoties zwaarder aangezet en de personages navenant impulsiever. Niet zo verwonderlijk, want de wanhopige ik-figuur, werkzaam in een ziekenhuis, wordt verteerd van liefde voor zijn tweejarig dochtertje, met wie hij na de plotselinge dood van zijn vrouw alleen door het leven moet. En in het ziekenhuis moet hij ook nog eens samen met een hork van een collega een vrouw, wier dochter zojuist is omgekomen bij een verkeersongeluk, bewegen haar organen ter transplantatie af te staan. Kun je dan nog afstandelijk professioneel je werk blijven doen? Nee dus. Na de onvermijdelijke explosie de catharsis. Afgezien van wat karikaturale accenten hier en daar zal deze rouwverwerking toch veel lezers, en dan met name lezeressen, kunnen aanspreken. Normale druk.

Over Philippe Claudel

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Thierry Caro

Philippe Claudel (Dombasle-sur-Meurthe, 2 februari 1962) is een Frans auteur, scenarioschrijver en filmregisseur.

Hij studeerde letteren in Nancy en werkte als leraar in gevangenissen en in instellingen voor mindervalide jongeren. Daar heeft hij veel inspiratie opgedaan.. Naast zijn bezigheden als schrijver en filmregisseur is Claudel ook professor literatuur aan de Universiteit van Nancy. Hij doceert er meer bepaald de kunst van het scenarioschrijven.

Sinds Meuse l'oubli, zijn debuut uit 1999, verschenen een dertigtal werken van zijn hand. Als schrijver brak hij in 2003 door bij het grote publiek met zijn roman Les Âmes grises. Hij kreeg er in datzelfde jaar de Prix Renaudot voor.

Zijn eerste zelf geregisseerde film, het drama Il y a longtemps que je t'aime (2008), genoot heel veel bijval over de hele wereld en behaalde talrijke prijzen.

In 2012 nam hij de plaats van de overleden Jorge Semprún in in de Académie Goncourt…Lees verder op Wikipedia