Boek
Nederlands

Ongezocht ongeluk : een vertelling

Peter Handke (auteur), Martin Mooij (vertaler)
Een Oostenrijkse vrouw trouwt vóór de Tweede Wereldoorlog met een Duitser van wie ze niet houdt. Het huwelijk is voor haar een gevangenis. Haar zoon, de verteller, beschrijft de onvermijdelijke afloop.
Titel
Ongezocht ongeluk : een vertelling
Auteur
Peter Handke
Vertaler
Martin Mooij
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Wunschloses Unglück : Erzählung
Uitgever
Amsterdam: Wereldbibliotheek, © 2021
94 p.
ISBN
9789028451117 (paperback)

Over Peter Handke

CC-BY-SA-3.0 - Foto van/door "Wild + Team Agentur - UNI Salzburg"

Peter Handke (Griffen, 6 december 1942) is een Oostenrijks toneelschrijver, dichter, romancier en essayist. In 2019 werd aan hem de Nobelprijs voor Literatuur toegekend.

Leven

Handke werd in Karinthië geboren als zoon van een Karinthisch-Sloveense kokkin. Zijn biologische vader was een bankbediende die tijdens de Tweede Wereldoorlog soldaat was; zijn moeder huwde een trambestuurder uit Berlijn, en tussen zijn tweede en zesde levensjaar woonde Handke daar.

Hij ging echter naar de plaatselijke school in het Karinthische Griffen, en vervolgens naar een internaat te Tanzenberg (Sankt Veit), met de bedoeling priester te worden. Handke veranderde echter van school en ging naar Klagenfurt. Tussen 1961 en 1965 studeerde hij recht te Graz, waar hij lid werd van het Forum Stadtpark, waartoe ook Thomas Bernhard behoorde. Toen zijn eerste roman, Hornissen, gepubliceerd werd, brak hij zijn studie af. Vanaf 1966 leefde hij als verta…Lees verder op Wikipedia