Literaire verhalen van de Congolese auteur met magisch realistische elementen.
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Ngando et autres récits
Uitgever
Breda: De Geus, 2023
237 p.
ISBN
9789044547467 (paperback)

Besprekingen

Mythische verhalen vol geesten, magiërs en een krokodil -Boek van de week

Het opvallendste boek uit het nieuwe aanbod

De Congolese literaire reus Paul Lomami Tshibamba schreef in 1948 de klassieker Ngando, die nu opnieuw verschijnt. In de verhalen vol wrede lotswendingen en magische elementen ligt het vertelperspectief nadrukkelijk niet bij de witte overheerser.

Het verhalendebuut van Paul Lomami Tshibamba (1914-1985) opent met maar liefst drie inleidingen van drie generaties Congolese schrijvers: Lomami Tshibamba in 1949, Mukala Kadima-Nzuji in 1981 en in 2022 Sibo Rugwiza Kanobana, onderzoeker sociolinguïstiek en postkoloniale studies aan de Universiteit Gent. Volgens die laatste was er in de jaren 1940 blijkbaar behoefte aan context en duiding van deze Afrikaanse verhalen. 'Misschien vroeg de witte koloniale uitgever dat.' Wat hem betreft hoef je ze niet te lezen, schrijft hij, waarna hij overgaat op een mooie introductie van auteur en werk.

Hoewel de verhalen misschien ook zonder duidende context gelezen kunnen worden, is het juist sterk dat alle drie de voorwoorden zijn opgenomen; die zeggen wat over de veranderende tijdgeest, met name de (de)kolonisatie, en de achtergrond van deze verhalen.

Lomami Tshibamba koos er expliciet voor on-Europese verhalen te schrijven. Daarom leest Rugwiza Kanobana Ngando als een 'bezwa…Lees verder

Klassieke verhalen uit Congo, eindelijk vertaald.

Een krokodil in de rivier de Congo is niet alleen een gevaarlijk dier, maar ook een geliefd instrument van allerlei geesten. Als de jongen Musolinga wordt gegrepen door zo'n ngando, begint een fantastische vertelling. Kunnen zijn vader en diens vrienden hem nog redden? Daarvoor betreden zij een wereld waar geesten, tovenaars en bovennatuurlijke verschijnselen de boventoon voeren. Het is een klassiek verhaal van de schrijver Paul Lomami Tshibamba, voor het eerst gepubliceerd in 1948. En nu eindelijk in het Nederlands verschenen, in een pakkende vertaling van Manik Sarkar.

Lomami Tshibamba mengt in Ngando en andere verhalen traditionele legenden en het geloof in een geestenwereld met de situatie van zijn tijd, het Belgische kolonialisme. Hij maakt de spiritualiteit vanzelfsprekend voor de lezer; vreemd dat de witten in zijn verhalen er niets van begrijpen. Het onbegrip over en weer laat hij virtuoos zien in 'Geneeskunde bedrijven'. Een verhaal apart zijn de drie inleidingen: v…Lees verder

Paul Lomami-Tshibamba

In 'Ngando', de novelle waarmee de Congolese auteur Paul Lomami-Tshibamba (1914-1985) in 1948 de eerste literaire prijs won in de toenmalige Belgische kolonie, blijft een jongen thuis van school. Een krokodil of ngando vangt hem en voert hem af naar een afgelegen eiland in de Stanley Pool. Zijn vader weet de jongen wel te redden uit de handen van boze geesten, maar toch loopt het slecht af.

De tekst van 'Ngando' is doorspekt met plaatselijke woorden, gebruiken, legendes en bovennatuurlijke elementen, maar blijft op elk moment vlot leesbaar. De auteur doet je begrijpen hoe de Congolezen zich proberen te beschermen tegen het kwade met geloof in geesten en magie, maar ook met onderlinge solidariteit en verzet tegen onderdrukking.

Maar liefst drie voorwoorden leiden de nieuwe uitgave in. Ze leggen uit hoe 'Ngando' en de twee andere verhalen die in dit boek zijn opgenomen, nu anders gelezen kunnen worden dan in de koloniale tijd, toen ze afweken van wat we in Europa gewend…Lees verder

Een literaire verhalenbundel over de politieke onrust in het Kinshasa van de jaren veertig in de twintigste eeuw. Het titelverhaal verhaalt over Musolinga, een twaalfjarige Congolese jongen die besluit te spijbelen van school en vervolgens langs de oever van de Congo-rivier wordt opgeslokt door een krokodil. Alleen een nganga-nkisi, een welwillende toverdokter, kan hem redden. De verhalen zijn in beeldende stijl geschreven. Met name geschikt voor een literaire lezersgroep. Met een voorwoord van Sibo Rugwiza Kanobana. Paul Lomami Tshibamba (1914-1985) was een Belgisch-Congolese journalist en schrijver. Hij wordt beschouwd als een van Congo’s belangrijkste klassieke schrijvers.