Bloedbadnatie

Bloedbadnatie
Besprekingen
Paul Auster schiet met scherp op wapengekte
Paul Auster (76) kennen we vooral van zijn even ingetogen als vervreemdende romans. Een catalogus van een twintigtal titels die hem een trouwe schare volgers opleverde. Nu heeft hij een zorgwekkend essay geschreven: Bloodbath Nation.
Deels verpakt als memoires, deels als goed gedocumenteerde beschouwing, gaat Bloodbath Nation over de obsessie van Amerikanen met vuurwapens - en de consequenties daarvan voor de natie. Hoogst actueel, want in zijn betoog pakt hij naast de dieptepsychologie van spraakmakende (massa)moordpartijen ook de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021 nog even mee. Het geheel leest als een krankzinnige thriller, maar het is non-fictie.
Een familiegeheim is het vertrekpunt. Thuis in New Jersey werd nooit over wapens gesproken, maar de jonge Paul had weleens vernomen dat zijn opa aan vaderskant vroeg was gestorven. Als hij daarnaar informeerde, kreeg hij telkens een ander antwoord van vader Samuel. Opa was tijdens een reparatieklus van het dak gevallen. Of nee, opa was omgekomen bij een fatale jachtpartij. De derde keer zou opa gesneuveld zijn als soldaat aan het front van de Eerste Wereldoorlog. 'Ik was zeven, maar ik had al wel door dat iemand niet drie keer kon overlijden.'
…Lees verderDe onzichtbare slachtoffers van de wapengekte
Een Amerikaan heeft 25 keer meer kans om neergeschoten te worden dan een andere westerling. Paul Auster imponeert in Bloedbadnatie vooral met zijn schets van hoe vuurwapens meer mensen treffen dan dodelijke slachtoffers alleen. Soms generaties ver.
In de VS logeerde ik geregeld in een motel met een receptie achter kogelvrij glas. Meer dan eens heb ik horen schieten in de buurt, en één keer lag er een plas bloed op de grond en stonden er drie politiewagens voor de deur van mijn motelkamer: de dader was nog op de loop. Te vaak ontmoette ik gewone Amerikanen die terloops vertelden over die vader of vriend die werd neergeschoten. Los van de mass shootings die haast dagelijks het nieuws halen, is vuurwapengeweld in de VS choquerend banaal. Wapendoden zijn er zoiets als verkeersdoden: allebei zo'n 40.000 per jaar.
Het familiegeheim
Het doet deugd dat soms ook een Amerikaan uitschreeuwt hoe waanzinnig dit is, zeker één met de pen van meesterverteller Paul Auster. Het initiatief voor Bloedbadnatie lag nochtans niet bij hem maar bij zijn schoonzoon, de fotograaf Spencer Ostrander. Die doorkruiste twee jaar de VS om foto's te maken van locaties waar de voorbije dertig jaar be…Lees verder
Paul Auster
**()**
De cijfers liegen er niet om: van alle doden die wereldwijd vallen door vuurwapengeweld, sterft 82 procent in de VS. Amerikanen hebben bovendien 25 keer meer kans om neergeschoten te worden dan inwoners van andere welvarende landen. In 'Bloedbadnatie' gaat Paul Auster na waar die innige band tussen Amerikanen en hun vuurwapens vandaan komt.
Hij ziet de wortels ervan in de kolonistentijd, toen elke 16-plusser geacht werd een musket bij zich te hebben en deel uit te maken van een militie. Het Tweede Amendement, dat spreekt over 'het recht van de mensen om wapens te bezitten en te dragen', is al een halve eeuw een politieke twistappel. Zelf heeft Auster niet veel op met vuurwapens, al blijkt zijn grootmoeder zijn grootvader doodgeschoten te hebben, en wijst een geslaagde eenmalige poging op een aangeboren talent voor kleiduifschieten. Maar ook na Austers hallucinante overzicht van recente massale schietpartijen, geïllustreerd met foto's van Spencer Ostrander,…Lees verder
Losse flodder
Paul Auster buigt zich over de Amerikaanse liefde voor vuurwapens, maar een oplossing heeft ook hij niet.
Op 1 oktober 2017 opende de 64-jarige Stephen Paddock vanuit zijn kamer op de 32e verdieping van het Mandalay Bay Hotel in Las Vegas het vuur op de massa die er een muziekfestival bijwoonde. Meer dan duizend kogels vuurde hij af, waarbij 61 doden vielen en 413 mensen gewond raakten. In de paniek die daarop ontstond, dikte het aantal gewonden aan tot 897. Toen de politie nadien Paddocks hotelkamer doorzocht, werden er 24 wapens gevonden, waaronder een paar die negen kogels per seconde konden afvuren. Alle wapens waren legaal gekocht.
Hoe is het mogelijk, vraagt Paul Auster zich in Bloedbadnatie af, dat we dat in naam van onze heilige vrijheid tolereren, terwijl we miljarden dollars spenderen aan het steeds veiliger maken van auto’s. Iedere dode op de weg is er een te veel, terecht natuurlijk, maar de 40.000 Amerikaanse doden die vuurwapens jaarlijks maken, zi…Lees verder