Besprekingen

Klein maar indrukwekkend debuut met scherpe observaties

'Er bestaat geen succes, alleen de tijdelijke afwending van missers', aldus de hoofdpersoon van Bijeen, de kleine maar indrukwekkende debuutroman van Natasha Brown. Een naamloze jonge zwarte vrouw die goed geld verdient in het financiële centrum van Londen bereidt zich voor op een familiefeest op het landgoed van de ouders van haar witte vriend.

Ondertussen reflecteert ze op haar leven dat uit ontelbaar veel delen bestaat die ze, zoals de titel al zegt, met veel moeite bijeen heeft gesprokkeld. En op haar ziekte die maakt dat alles uiteen dreigt te vallen. Een schrikbeeld en tegelijk een kans om aan de ratrace te ontsnappen.

De observaties zijn scherp en de toon is onderkoeld. Een enkele keer komt het tot een uitbarsting en dan is het ook raak: 'Ik wil er geen deel van uitmaken. Ik wil ernaar graaien, het bij de smoel pakken en de bek opentrekken, de kaken van elkaar rukken en mijn hand erin steken, steeds dieper.' Deze stem verdient het om gehoord te worden.

Lees verder
In deze debuutroman is een naamloze zwarte vrouw aan het woord. Ze komt uit Jamaica en werkt in Londen bij een bank en woont in een mooi appartement. Vanuit een arbeidersmilieu heeft zij zich na de universiteit van Cambridge opgewerkt naar een toppositie, van waaruit ze promotie zal maken. Ze staat op het punt om te trouwen met haar witte vriend uit een oude Engelse familie die vroeger fortuin heeft gemaakt door middel van de slavenhandel. Ze gaan het weekend bij zijn ouders doorbrengen om elkaar beter te leren kennen, maar ze voelt zich moe en ziek. In de uren voor dit bezoek kijkt ze terug op de opofferingen die ze zich heeft moeten getroosten om zo ver te komen en of het allemaal wel de moeite waard is geweest. Ze moet nog altijd strijden tegen vooroordelen, discriminatie, vrouwenhaat, hypocrisie; heel subtiel of juist rechtstreeks. Ze heeft altijd gedaan wat er van haar verwacht werd, maar daardoor is ze de regie over haar eigen leven kwijtgeraakt. In korte fragmenten wisselt ze h…Lees verder