Boek
Nederlands

De pijl van de tijd

Martin Amis (auteur), Gideon Den Tex (vertaler)
Het leven van een nazi-arts, die na de oorlog heeft weten ontvluchten, wordt achterstevoren verteld.
Titel
De pijl van de tijd
Auteur
Martin Amis
Vertaler
Gideon Den Tex
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Time's arrow
Editie
4
Uitgever
[Amsterdam]: Pandora, 2013
164 p.
ISBN
9789046704042 (paperback)

Besprekingen

Deze soms bizarre roman bevat de levensgeschiedenis van Odilo Unverdorben, een Duitse kamparts en rechterhand van Mengele in Auschwitz. Bij ondergang van het Derde Rijk verlegt hij zijn werkterrein naar Portugal. Als hij daar wordt achtervolgd door zijn verleden, emigreert hij naar de V.S. om in New York op een eerste-hulp station te werken. Als hij ook daar moet vluchten, wijkt hij uit naar Midden-Amerika waar hij wegkwijnt, ouder wordt en sterft. Het verhaal is achterstevoren verteld, wat een fascinerende, maar ook wel gekunstelde indruk achterlaat, vanuit het perspectief van Odilo's alter-ego wat ook een te intellectueel element in het verhaal binnen lijkt te brengen. De schrijver maakt overduidelijk dat sommige gedragingen de morele natuur van de mens op een zodanige wijze schenden dat een blijvende fragmentarisering van de persoonlijkheid het resultaat is. Het intrigerende, maar niet helemaal bevredigende boek werd genomineerd voor de Booker Prize 1991. Pocketeditie; zeer kleine …Lees verder

Over Martin Amis

CC BY-SA 2.0 - Foto van/door Javier Arce ☄

Martin Amis (Swansea, Wales, 25 augustus 1949) is een Britse schrijver. Hij is de tweede zoon van de schrijver Kingsley Amis. Hij studeerde aan de Universiteit van Oxford.

Martin Amis werd vooral bekend door zijn tweede roman Dead Babies uit 1975. De titel van het boek veroorzaakte zoveel opschudding en afkeer dat de uitgeverij de titel veranderde voor de paperback versie in Dark Secrets.

Zijn werk wordt dan ook gekenmerkt door moreel en mentaal geweld. Dit heeft hij gemeen met de schrijversgeneratie uit de jaren vijftig, the Angry Young Men.

Amis experimenteert graag: met vorm, stijl, maar ook inhoud. Hij gebruikt Amerikaans Engels, straat-Engels en dialecten van verschillende minderheidsgroepen in zijn romans.

Van 2007 tot 2011 was hij hoogleraar 'creative writing' aan het Manchester Centre for New Writing van de Universiteit van Manchester.

Zijn afwijzing van en waarschuwingen tegen de radicale islam hebben hem het neolo…Lees verder op Wikipedia