Boek
Nederlands

Slimme Lotje

Lieve Baeten (auteur), Wietse Fossey (medewerker)
+1
Slimme Lotje
×
Slimme Lotje Slimme Lotje
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Voor Lotjes deur staat een koffer die niet opengaat. De oudere heksen vertellen haar dat ze moet wachten tot ze een grote heks is. Uiteindelijk opent Lotje hem met de Blijfdicht-toverspreuk en vindt een brief, die vertelt dat ze nu naar de Grote Heksenschool mag.
Onderwerp
Heksen, Slim zijn, Magie
Titel
Slimme Lotje
Auteur
Lieve Baeten
Medewerker
Wietse Fossey
Taal
Nederlands
Uitgever
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2017
[28] p. : ill.
ISBN
9789462912373 (hardback)

Besprekingen

Twee jaar na de dood van Lieve Baeten verschijnt Slimme Lotje, het boek waaraan ze volop werkte toen ze onverwacht bij een ongeval om het leven kwam. De tekst was klaar, de schetsen waren klaar, het draaiboek lag er, maar lang niet alle prenten waren klaar. Haar zoon Wietse Fossey wou het boek als een soort eerbetoon aan zijn moeder afwerken, tegen het voorstel van de uitgever in om dit aan een andere illustrator over te laten. Wietse wou dat het boek helemaal van zijn moeder bleef. Als webdesigner is hij vertrouwd met de mogelijkheden van de computer, maar om het boek in de typische stijl en sfeer van de Lotjeboeken af te werken, dat bleek een ferme opdracht. Pas toen hij een tijdje bezig was, begon ook de uitgever in het project te geloven al werd die enigszins ongeduldig toen zoonlief zich al net zo'n perfectionistisch opstelde als zijn moeder en pas zijn fiat voor de druk wou geven op het ogenblik dat hij tot het best mogelijke resultaat was gekomen.

Wietse is geen i…Lees verder
Op een morgen vindt de jonge heks Lotje een koffer voor haar deur. Ze probeert hem open te toveren, maar dat lukt niet, ook niet met hulp van de Dokterheks en de Reisheks. Dan bedenkt ze dat als ze probeert hem open te toveren, hij dicht blijft; dus tovert ze hem dicht en dan springt hij open. Ze volgt de instructies uit de brief die in de koffer zit en komt zo op de Grote Heksenschool, waar haar een verrassing wacht. Prentenboek van de in 2001 overleden schrijfster/illustratrice. Haar zoon heeft het boek na haar dood afgemaakt, en met succes. Het bevat enkele herhalingen uit vorige Lotje-boeken, maar dat doet niets af aan het feit dat dit een prentenboek is met een doortimmerde plot en prachtige illustraties. De sfeervolle platen hebben veel aardetinten en staan vol details. Sommige laten zich bekijken als ‘zoek-de-verschillen’-plaatjes (op de uitklappagina’s), maar altijd is veel meer te zien dan de tekst verwoordt. De brief uit de koffer is als ‘echte’ brief opgevouwen in het boek …Lees verder

Slimme Lotje

Het heksje Lotje vindt op een avond een gesloten koffertje voor haar deur. Haar pogingen om het met een toverspreuk te openen, draaien op niets uit. Alles in de omgeving vliegt open, behalve het koffertje zelf. Oudere heksen manen Lotje aan de koffer te bewaren tot ze een grote heks is. Het koffertje laat Lotje niet los en met een slimme vondst slaagt ze er in het open te krijgen. Ze gaat in op de uitnodiging die erin zit en komt zo op de Grote Heksenschool terecht.Toen Lieve Baeten in 2001 onverwacht overleed, was dit vijfde deel over Lotje niet afgewerkt. Haar zoon Wietse Fossey, zelf illustrator, werkte het laatste boek van zijn moeder af, helemaal in haar stijl. Zo zijn er de typische sfeervolle pastelkleurige nachtvluchten. De vele leuke details kan je zelf ontdekken en benoemen, zeker op de uitklapbladen, waarop telkens alles behalve het koffertje open vliegt. De ingekleefde brief vormt een aardig extraatje. Het verhaal kan vrij braaf genoemd worden, en de …Lees verder

Slimme Lotje

'Slimme Lotje' is het laatste boek waar Lieve Baeten nog aan werkte voor ze overleed in 2001. Het was haar zoon die het half afgewerkte manuscript met behulp van deze prenten en de andere boeken over Lotje voltooide.
Wanneer de zon is gaan slapen en de maan opkomt, wordt ook Lotje wakker. Wanneer ze een geluid hoort aan de deur, merkt ze dat er een geheimzinnige koffer voor staat.
Ze probeert hem open te toveren, maar vergist zich van toverspreuk en alles wat open kan gaan, is plots open, behalve de koffer zelf. Lotje en Poes besluiten op zoek te gaan naar iemand die hen helpen kan. Al gauw komen ze een heks met een koffer tegen, die in de richting van het ziekenhuis vliegt. Maar ook die kan haar niet helpen, de koffer is voor Grote Heksen. De Dokterheks zegt dat Lotje hem beter kan bewaren tot ze een grote heks is. Maar Lotje geeft niet op en trekt naar de volgende plek waar je volgens haar veel koffers vindt: het Heksenstation!
Uiteindelijk slaagt Lotje erin het ge…Lees verder

Slimme Lotje

Op een avond staat er een koffertje voor de deur. Lotje is heel nieuwsgierig om te weten wat er in zit en probeert een toverspreuk. Alles gaat open: de koffiepot, de cactusbloem, de koekjestrommel, alles behalve het koffertje. Ze vliegt erop uit, op zoek naar hulp. Maar ook de Dokterheks en de Reisheks raken niet verder dan de simpele opendoe-spreuk, met alle gevolgen vandien. Terug thuis probeert Lotje dan maar de blijfdicht-spreuk, en ja hoor, het koffertje gaat open. Er zit een opdracht in. Lotje voert die opdracht uit en komt zo achter het geheim van het koffertje ... 'Slimme Lotje' lag onafgewerkt op de tekentafel toen Lieve Baeten in 2001 overleed ten gevolge van een ongeval. Aan de hand van grafische computertoepassingen is Wietse Fossey, haar zoon, erin geslaagd het boek toch nog af te werken. Het is hem helemaal gelukt de heel eigen atmosfeer die Lieve Baeten in de vorige Lotje-boeken gecreëerd had te behouden. Ook dit is weer een zeer aangenaam boek, met herkenbare realis…Lees verder

Over Lieve Baeten

Lieve Baeten (Zonhoven, 24 oktober 1954 - Bekkevoort, 15 oktober 2001) was een Vlaams auteur en illustratrice, bekend geworden van de prentenboekenreeks Lotje. Lieve Baeten studeerde grafische vormgeving aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Antwerpen. Ze huwde in 1976 met Koen Fossey.

Lotje (Patou in het Frans, Die kleine Hexe in het Duits) is een klein heksje dat op haar bezem in allerlei schattige situaties komt. Lotje werd vertaald in 14 talen.

Lieve Baeten kreeg voor haar boeken een aantal belangrijke prijzen.

  • Boekenpauw (1993) voor "Nieuwsgierige Lotje"
  • Kinderboekwinkelprijs (1995) voor "Lotje is Jarig"

Baeten kwam in 2001 om het leven door een auto-ongeval. Haar zoon Wietse heeft haar laatste half afgewerkte boek verder vervolledigd door computerbewerkingen en uitgebracht (Slimme Lotje).

Bibliografie

Lieve Baeten als auteur en illustrator:

<…Lees verder op Wikipedia