Boek
Nederlands

De dood van Ivan Iljitsj

Lev N. Tolstoj (auteur), Yolanda Bloemen (vertaler), Marja Wiebes (vertaler)
Een hoge gerechtsdienaar ontdekt bij zijn naderend sterven hoe zijn relatie met zijn omgeving werkelijk is.
Onderwerp
Ziek zijn, Dood
Titel
De dood van Ivan Iljitsj / Leo Tolstoj
Auteur
Lev N. Tolstoj
Vertaler
Yolanda Bloemen Marja Wiebes
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Russisch
Oorspr. titel
Smert Ivana Iljitsja
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Van Oorschot, 2020
75 p.
ISBN
9789028207516 (paperback)

Besprekingen

Dit is een van Tolstojs bekendste novellen, geschreven in 1886, een aantal jaren na zijn 'bekering', waarbij hij al het aardse bezit afzwoer en zelfs zijn vroegere werk verloochende. Ivan Iljitsj is een ambtenaar bij het gerechtshof, die een 'normale' carrière heeft gemaakt, geen goed maar ook geen slecht huwelijk heeft en op een geven moment ziek wordt. Als de ziekte verergert en hij niet meer kan werken en thuis tot last is, merkt hij dat in feite niemand met hem is begaan en dat iedereen, collega's zowel als huisgenoten, heimelijk op zijn dood wacht. Steun ondervindt hij alleen van zijn knecht. Als de dood nadert, begint hij te beseffen dat zijn hele leven eigenlijk volledig zinloos is geweest. De hele problematiek wordt door Tolstoj buitengewoon knap geschetst. Dit is de eerste afzonderlijke uitgave van dit verhaal in deze vertaling van Yolanda Bloemen en Marja Wiebes. Kleine druk. Uitgave in de reeks De Kleine Russische Bibliotheek van uitgeverij Van Oorschot.

Over Lev N. Tolstoj

Graaf Lev Nikolajevitsj Tolstoj (Russisch: Лев Николаевич Толстой,  uitspraak (info / uitleg) [lʲɛf nʲɪkɐˈlaɪvʲɪtɕ tɐlˈstoj]?, ook wel Leo Tolstoi) (landgoed Jasnaja Poljana, 9 september 1828 – Astapovo, 20 november 1910) was een Russisch schrijver, filosoof en politiek denker die voornamelijk romans en korte verhalen schreef. Hij is vooral bekend van zijn realistische romans Oorlog en vrede (1869) en Anna Karenina (1877), die worden beschouwd als twee van de beste boeken uit de wereldliteratuur. Lev Tolstojs religieuze en politieke ideeën hadden veel invloed op de verdere ontwikkeling van het pacifisme.

Levensloop

Tolstoj werd geboren op het landgoed Jasnaja Poljana, in de buurt van Toela, 180 kilometer ten zuiden van Moskou. Hij kwam uit een familie van hoge adel. Zijn vader, graaf Nikolaj Iljitsj Tolstoj, was een deelnemer aan de 'Vaderlandse Oorlog'…Lees verder op Wikipedia

Suggesties