Boek
Nederlands

Mijn vriendin Natalia

Laura Lindstedt (auteur), Sophie Kuiper (vertaler)
Titel
Mijn vriendin Natalia
Auteur
Laura Lindstedt 1976-
Vertaler
Sophie Kuiper
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Fins
Oorspr. titel
Ystäväni Natalia
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2020
198 p.
ISBN
9789403196107 (hardback)

Besprekingen

Flirten met je therapeut

Het draait in de roman Mijn vriendin Natalia van de Finse schrijfster Laura Lindstedt (44) om de subtiele verdeling van de macht. In freudiaanse sferen passeren nogal wat seksuele complexen de revue.

Natalia denkt obsessief vaak aan seks en duikt met Jan en alleman het bed in. Tijdens de daad is ze echter afgeleid en denkt ze aan andere zaken. Haar therapeut begint met een experimentele behandeling, waarin kunst, filosofie en literatuur centraal staan. Natalia lijkt aanvankelijk de gedroomde cliënt, maar naarmate de sessies vorderen komt de machtsverhouding tussen cliënt en therapeut steeds meer op scherp te staan.

Mijn vriendin Natalia, 'de feministische bestseller' van de Finse Laura Lindstedt, zou afgaande op de flaptekst ook een thriller kunnen zijn waarin een ziekelijke afhankelijkheidsrelatie tussen therapeut en cliënt uitloopt op een gruwelijke moord. Maar nee, de 'gruweldaad' in deze roman bestaat eruit dat deze vrouw haar seksualiteit vrijelijk en schaamteloos onderzoekt en haar therapeut onderwerpt tot machteloze voyeur.

Lindstedt schreef niet de eerste roman waarin de ontboezemingen van een cliënt aan een psychotherapeut of psychiate…Lees verder

Therapeut overboord

Natalia is de cliënt op wie deze therapeut zijn hele leven heeft gewacht, en door wie hij ook alle zekerheden verliest.

Natalia werkt als grafisch ontwerper bij een pr-bureau en denkt de hele dag aan seks. 'Haar minnaars waren het gif, maar ook het zout, de suiker, de umami en marsepein in haar leven', zegt ze zelf. Voortdurend denkt ze aan de mannen met wie ze het bed heeft gedeeld of zal delen. Altijd zijn het vluchtige contacten of relaties met getrouwde mannen. De obsessieve gedachten belemmeren haar zo in het dagelijks leven, dat ze uiteindelijk in de psychiatrie belandt. Als ze op een dag de praktijkruimte van de naamloze therapeut binnenstapt, is dat geen toeval. Aan de muur hangt een schilderij dat ooit van Natalia's grootmoeder was en haar herinnert aan haar eerste seksuele ervaringen en de problemen met haar ouders. Vanaf het begin zet Natalia ook de toon: in plaats van onderworpen languit op de bank te gaan liggen, blijft ze rechtop zitten en zet ze haar wekker.

De therapeut is de verteller met dienst. Hij gelooft dat wie zijn leed in woorden giet, zijn pijn en verwarring een plaat…Lees verder

Om van te dromen

De Finse Laura Lindstedt schreef een slimme roman over de machtsstrijd tussen een jonge vrouw en haar therapeut, waarin weinig is wat het lijkt.

Macht, seks, kunst en taal, daarover gaat Mijn vriendin Natalia, het derde boek van de Finse schrijver Laura Lindstedt (1976) en het eerste dat in het Nederlands is vertaald. De verteller is de therapeut van Natalia, tot wie zij zich heeft gewend omdat ze zo veel aan seks denkt dat het haar in haar doen en laten belemmert, terwijl haar gedachten juist afdwalen zodra ze seks heeft met een van haar vele geliefden.

Natalia is de cliënt op wie haar naamloze analyticus een leven leven lang heeft gewacht, later wordt ze de cliënt genoemd van wie de psycholoog al tijdens het schrijven van een proefschrift heeft gedroomd. Eindelijk een kans om de zelf ontwikkelde therapie toe te passen die tot een magna cum laude promotie heeft geleid - maar niet tot toegang tot de Finse Psychoanalytische Vereniging.

Freudiaans is de behandeling niettemin, met gesprekken over gaten en uitsteeksels, incestfantasieën en fallische symbolen, en een cliënt die met zoveel woorde…Lees verder

Roman over de therapie van Natalia, die problemen heeft met seks, in tien sessies, opgetekend door haar behandelaar (man/vrouw?), die een door hem/haarzelf ontwikkelde, omstreden methode toepast (accumulatietherapie), waarin kunst en literatuur een belangrijke rol spelen. Natalia neemt van het begin af aan het heft in handen, zozeer dat de rollen soms omgedraaid worden en de lezer zich afvraagt wie de eigenlijke verteller is en wie de cliënt. De beschreven seks valt binnen de therapeutische sessies, maar overschrijdt soms ook de grenzen van de normale protocollen. Dit is de derde roman van deze auteur, die in 2015 de Finlandiaprijs won, en de eerste die in het Nederlands vertaald is. Door de bewust ingebouwde onzekerheden, de verwijzingen naar de psychotherapieën (die evengoed een parodie kunnen zijn) en de kunst, creëert Lindstedt een soort postmoderne verwarring, waarin de lezer moet besluiten wat te accepteren en wat niet. Daardoor intrigerend en soms irriterend. Goed vertaald. Voo…Lees verder