Boek
Nederlands

Bij de buren : roman

Kristine Bilkau (auteur), Ymke van der Staay (vertaler)
Een jonge vrouw verhuist met haar man naar een dorp, waar ook een zestigjarige vrouw woont. Soms kruisen hun wegen elkaar; vaker cirkelen ze onopgemerkt om elkaar heen en doen hun best om hun teleurstellingen voor elkaar te verbergen en de moed erin te houden.
Onderwerp
Identiteit
Titel
Bij de buren : roman
Auteur
Kristine Bilkau
Vertaler
Ymke van der Staay
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Nebenan
Uitgever
Amsterdam: Cossee, 2023
251 p.
ISBN
9789464520682 (paperback)

Besprekingen

Het onbehagen van de middenklasse

Kristine Bilkau schreef met Bij de buren een ontroerende roman over de existentiële vragen waar heel wat vrouwen tegenaan lopen.

Ze is bijna 40 en volgens de statistieken zien haar eicellen eruit als verschrompelde druiven. Toch wil Julia haar kinderwens nog niet opbergen. Met haar man Chris, een bioloog die milieuovertredingen onderzoekt, heeft ze de grootstad verlaten. In een krakend oud huis in de provincie willen ze een duurzamer leven uitbouwen. De buren schudden vrolijk hun hoofd over die stadslui die bij weer en wind hun boodschappen met de fiets doen.

Astrid is de laatst overgebleven huisarts in de kleine gemeente. Ze wil met pensioen maar vindt niemand om haar praktijk over te nemen. De kinderen zijn uitgevlogen. Buren met wie ze lief en leed gedeeld heeft, zijn vertrokken. Haar man Andreas bromt op Twitter over het wereldgebeuren. De hoopvolle tijden waarin zij jong waren, lijken voorbij.

In Bij de buren , haar derde roman, zet de Duitse schrijfster Kristine Bilkau vanuit twee vrouwenlevens een verhaal op waarin ze maatschappelijke vraagstukken verbindt. ­Beide vrouwen he…Lees verder

Recensie Bij de buren -Om en om een hoofdstuk

Bij de buren is een roman over twee eenzame vrouwen waarin niet gek veel gebeurt. Toch weet Kristine Bilkau de aandacht vast te houden.

Het proza van de Duitse auteur Kristine Bilkau (1974) is sober, haar personages zijn heel doorsnee, hun belevenissen net zo gewoontjes (of net zo bijzonder) als die van ons allemaal - en toch weet ze de aandacht vast te houden.

Bilkaus derde roman Bij de buren, vorig jaar genomineerd voor de Deutsche Buchpreis, volgt de wederwaardigheden van twee vrouwen, dertiger Julia en zestiger Astrid. Hun enige overeenkomst lijkt aanvankelijk dat ze in dezelfde provincieplaats wonen, aan een kanaal in de buurt van Hamburg. Huisarts Astrid groeide er op, keramiste Julia woont er sinds kort, met vriend en hond. Idyllisch is het plattelandsbestaan trouwens allerminst. In het ooit levendige stadje wacht het enige warenhuis op sloop, het openluchtzwembad is al twee seizoenen gesloten, het jeugdcentrum met spaanplaten dichtgetimmerd. En niemand die de neergang tegenhoudt.

Bilkau gunt Astrid en Julia om en om een hoofdstuk. Behendig speelt ze daarbij met de lezersverwachting dat haar pe…Lees verder

Een roman over identiteit en eenzaamheid. Het boek volgt twee vrouwen: Julia, eind dertig, die samen met haar man naar een dorp is verhuisd omdat de grote stad te duur en te druk werd, en de zestigjarige Astrid, die in hetzelfde dorp woont. Soms kruisen hun wegen elkaar; vaker cirkelen ze onopgemerkt om elkaar heen en doen hun best om hun teleurstellingen voor elkaar te verbergen en de moed erin te houden. In zachtaardige, invoelende stijl geschreven. Voor een brede tot literaire lezersgroep. Kristine Bilkau (Hamburg, 1974) is een Duitse schrijver en journalist. Ze schreef een klein aantal boeken. Haar werk werd in meerdere landen uitgegeven. 'Bij de buren' werd genomineerd voor de prestigieuze Deutsche Buchpreis 2022.