Een aankomend schrijver brengt de winter van 1879-'80 hongerlijdend in Oslo door, waardoor hij overgevoelig en zenuwachtig reageert op zijn gevoelens en gewaarwordingen.
Onderwerp
Armoede, Hamsun, Knut
Titel
Honger : roman / Knut Hamsun ; vert. en nawoord door Adriaan van der Hoeven en Edith Koenders
Auteur
Knut Hamsun
Vertaler
Adriaan van der Hoeven Edith Koenders
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Noors
Oorspr. titel
Sult
Uitgever
Zaandam: Uitgeverij Oevers, 2022
272 p.
ISBN
9789492068835 (paperback)

Besprekingen

Door honger tot waanzin gedreven

Het opvallendste boek uit het nieuwe aanbod Knut Hamsun (1859-1952) zette zijn traumatische ervaringen in Kristiania, het huidige Oslo, om in ontzagwekkende literatuur. De nieuwe vertaling van deze Noorse klassieker, die een inspiratiebron was voor Virginia Woolf, James Joyce en Franz Kafka, is meer dan welkom.

'Het was in de tijd dat ik hongerig door Kristiania zwierf, die wonderlijke stad die niemand verlaat zonder erdoor getekend te zijn.' Zo luidt de beroemde openingszin van Honger van de even bewonderde als verguisde Noorse schrijver Knut Hamsun.

Honger is een indringend literair zelfportret, dat ook vandaag de dag nog zeggingskracht heeft. Het werk, dat in 1890 verscheen, had een ongekend grote invloed. Hamsun was een van de eerste auteurs die de stream of consciousness-techniek toepasten: nauwgezet beschrijft hij alle spontane gedachten die in de ik- figuur opkomen. Een duidelijke logica is er niet en de stemmingswisselingen volgen elkaar in hoog tempo op. Daardoor krijg je een eerlijk portret van een aan lagerwal geraakte schrijver, die door honger tot waanzin wordt gedreven.

radicaal vernieuwend

Zo extreem en intens als Hamsun dat doet, vind je het vrijwel nergens. De hedendaagse lezer kan deze schrijfstijl als overdadig en wellicht zelfs absurd ervaren, maar…Lees verder

"Honger" is een deels autobiografische roman over een schrijver in spe die de winter van 1879-'80 hongerlijdend in Oslo doorbrengt. Hoewel er ook een liefdesverhouding in wordt beschreven, gaat het in wezen om de gevoelens en gewaarwordingen en de dagelijkse zorgen van de overgevoelige en vanwege zijn hongerdelirium vaak zenuwachtig reagerende hoofdpersoon. Dankzij een ondertoon van ironie en galgenhumor, de moderne, vlotte verhaaltrant, en de ondanks zijn ellende toch levenslustige ik-figuur, is het geen triest relaas geworden, maar een meeslepend boek, dat Hamsun in een klap beroemd maakte en dat later verfilmd werd. Met een informatief nawoord. De Noorse schrijver (1859-1952) kreeg in 1920 de Nobelprijs. Paperback; vrij kleine druk.

Over Knut Hamsun

Knut Hamsun (Vågå (Oppland), 4 augustus 1859 – Nørholm bij Grimstad, 19 februari 1952), pseudoniem van Knud Pedersen, was een Noors schrijver, vooral van romans. In 1920 kreeg hij de Nobelprijs voor de Literatuur toegekend voor zijn roman Hoe het groeide. In zijn vroege werk wordt hij tegenwoordig beschouwd als een voorloper van het modernisme uit de eerste decennia van de 20e eeuw. Hij was een der eersten die het procedé van de stream of consciousness hanteerde.

Hamsun wordt beschouwd als belangrijke voorloper van de moderne literatuur. Zijn naam als groot literator werd na de Tweede Wereldoorlog echter negatief beïnvloed door zijn nazi-sympathieën.

Leven en werk

Hamsun verhuisde op jonge leeftijd met zijn familie naar een boerderij Hamsund in Hamarøy (nabij de Lofoten). Hij stamde uit een arme landbouwfamilie en werd deels opgevoed door een oom met een moeilijk karakter, wat bij Hamsun traumatis…Lees verder op Wikipedia