Boek
Nederlands

Het eigen lot : roman

Autobiografisch getint relaas waarin een jongeman geconfronteerd wordt met de geboorte van zijn mismaakte kind.
Titel
Het eigen lot : roman
Auteur
Kenzaburo Oë
Vertaler
M. Marshall-Van Wieringen
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Japans
Oorspr. titel
Kojinteki na taiken
Uitgever
Amsterdam: Meulenhoff, 2020
238 p.
ISBN
9789029093750 (hardback)

Besprekingen

De hoofdpersoon, Vogel, wordt geconfronteerd met het feit dat zijn vrouw een mismaakt kind heeft gebaard. Hij ontvlucht deze situatie en neemt zijn intrek bij een vroegere vriendin. Hij wordt zich ervan bewust dat hij in zijn leven herhaaldelijk gefaald heeft. Langzamerhand komt hij tot een zekere bewustwording en het boek eindigt met een happy end wanneer hij terugkeert naar zijn vrouw en genezing van de baby mogelijk blijkt. De hoofdpersoon van deze onbarmhartige, realistische roman is het type van de moderne westerse antiheld die tracht zijn identiteit te vinden. De karakterbeschrijvingen zijn meesterlijk. Opmerkelijk is het ontbreken van een typisch Japanse achtergrond in deze roman, die ook elders in de wereld zou kunnen spelen. De auteur (1935) is een vertegenwoordiger van een naoorlogse gedesillusioneerde generatie. Hij behoort tot de meest gelezen Japanse auteurs en kreeg de Nobelprijs voor literatuur.

Over Kenzaburo Oë

CC BY 3.0 - Foto van/door Hpschaefer

Kenzaburo Oë (大江 健三郎, Ōe Kenzaburō ; Uchiko, Ehime, 31 januari 1935) is een Japanse schrijver die in 1994 de Nobelprijs voor Literatuur ontving.

Kenzaburo Oë werd geboren in het dorp Ose (大瀬村,Ōse-mura), opgegaan in Uchiko, op het eiland Shikoku in Japan. Hij was een van zeven kinderen. Zijn vader overleed toen hij negen jaar oud was. Toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak ging dit gepaard met militaristische scholing en de Japanse nederlaag bracht een enorme verandering. Plotsklaps werd democratie gedoceerd en dit beïnvloedde Oë zeer. Hij ging op 18-jarige leeftijd Franse literatuur studeren aan de universiteit van Tokio, waar hij afstudeerde met een scriptie over Jean-Paul Sartre. Tijdens zijn studie begon hij, beïnvloed door Franse en Amerikaanse literatuur, te schrijven met een eerste publicatie in 1957. Zijn eerste werk beschrijft de verwoestende invloed van oorlog op het rurale leven en de schaduw die de Amerikaanse bezetting werpt op het leven van jon…Lees verder op Wikipedia