Titel
De rest van de dag
Auteur
Kazuo Ishiguro
Vertaler
Bartho Kriek
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The remains of the day
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Atlas Contact, 2022
276 p.
ISBN
9789025472962 (paperback)

Andere formaten:

Besprekingen

Bloemen voor de butler

Het huis van de literatuur heeft vele kamers. Een zomer lang verkennen we elke week een vertrek aan de hand van een boek. Deze week: de personeels-vertrekken van De rest van de dag.

De personeelsvertrekken van ons huis van de literatuur liggen in het chique landgoed Darlington Hall in Engeland. Stevens, de butler uit Kazuo Ishiguro's De rest van de dag kan zich de tijden nog herinneren dat zijn broodheer er 28 bedienden op nahield. Hijzelf had ooit 17 mensen onder zijn hoede. Maar dat zijn lang vervlogen dagen. Lord Darlington, in diskrediet geraakt door zijn goede contacten met de nazi's in de jaren 30, is niet meer. Het landgoed dat zijn naam draagt, is verkocht aan een joviale en rijke Amerikaan die graag wil uitpakken met zijn authentieke Engelse landhuis en zijn authentieke Engelse butler. Stevens is gewoon ' part of the package'. Hij is niet langer het hoofd van een goed geoliede huishouding, de bewaker van de grens tussenupstairs endownstairs, maar een veredeld stuk folklore. Het is het einde van een tijdperk.

Stevens moet de boel zien te runnen met vier man personeel. Dat betekent dat grote delen van het huis een sluimerend bestaan moeten leiden,…Lees verder

Een oudere Engelse butler kijkt na een ontmoeting met een vroegere ondergeschikte terug op zijn werkende leven, met name in de jaren voor de Tweede Wereldoorlog. Hij was toen in dienst van een idealistische Engelse lord die door contacten met Duitse nazi's probeerde de vrede te bewaren. Na de Tweede Wereldoorlog bleek de lord door Hitler te zijn gemanipuleerd, en was zijn naam voorgoed besmet. De Engelse schrijver Kazuo Ishiguro (1954) publiceerde eerder o.a. de roman 'Een kunstenaar van het vlietende leven'. Hij ontving de Booker Prize 1989 voor het onderhavige boek. In deze knappe roman beschrijft hij zorgvuldig en consequent de in feite tragische butler en diens gedachtegoed. Naadloos verweeft hij in het verhaal de voorzichtige liefdesgevoelens van de hoofdpersoon en thema's als veranderend historisch perspectief. Deze prachtige roman is redelijk vertaald. Verfilmd met Anthony Hopkins. Ishiguro ontving de Nobelprijs voor Literatuur 2017.

Over Kazuo Ishiguro

CC BY 2.5 - Foto van/door Mariusz Kubik, http://www.mariuszkubik.pl

Kazuo Ishiguro - roepnaam Ish of Ishy (Nagasaki, 8 november 1954) is een Japans-Engels auteur die onder meer de Booker Prize won en in 2017 de Nobelprijs voor Literatuur kreeg toegekend.

Hoewel Ishiguro in Japan werd geboren, groeide hij vanaf zijn vijfde op in Guildford. In Engeland haalde hij in 1978 zijn bachelorgraad aan de Universiteit van Kent en twee jaar later een master creatief schrijven aan de University of East Anglia in Norwich.

Literaire prijzen

Naast de Booker Prize voor zijn derde boek The Remains of the Day (1989), won Ishiguro eerder in 1986 de Whitbread Prize, voor zijn tweede boek An Artist of the Floating World. In 1998 kreeg hij de Chevalier de l'Ordre des arts et des lettres uitgereikt door het Franse Ministerie van Cultuur. In 2017 won hij de Nobelprijs voor Literatuur. De jury loofde met name zijn emotionele kracht. Men kende Ishiguro de prijs toe voor …Lees verder op Wikipedia