Paterson leidt een eenvoudig leven als buschauffeur en maakt in zijn vrije tijd gedichten. Zijn vrouw zit vol dromen en ambities en moedigt hem aan zijn gedichten te publiceren.
Onderwerp
Poëzie, New Jersey
Titel
Paterson / written and directed by Jim Jarmusch
Regisseur
Jim Jarmusch
Acteur
Adam Driver 1983- Golshifteh Farahani
Taal
Engels
Uitgever
Imagine, © 2016
1 dvd-video
Oorspr. opname
2016
Speelduur
115 min.
Aantekening
Engels gesproken Ondertiteling: Nederlands, Frans
EAN
5425037940580
mooov

Besprekingen

Drama van Jim Jarmusch (Broken flowers; Only lovers left alive) met Adam Driver (Silence; Tracks) en Golshifteh Farahani. Paterson is buschauffeur in de stad Paterson, New Jersey. Hij houdt van zijn dagelijkse routine, van zijn vrouw Laura en schrijft elke dag een gedicht in een notitieboekje. Laura houdt juist van verandering, ze hoopt door te breken als countryzangeres en moedigt Paterson aan zijn gedichten te publiceren. De recensenten geven 4-5 sterren. Floortje Smit (Volkskrant 9-2-'17): '(...) In Paterson vloeit de stroom aan kleine gebeurtenissen zo achteloos en is het acteerwerk van Adam Driver zo terloops, dat je bijna zou vergeten hoe ingenieus deze film in elkaar zit. Het is een opeenvolging van mooie, liefdevolle en geestige observaties die geen moment verveelt (...) Wie gelukkig wil zijn moet de wereld bekijken met een liefdevolle blik. Een film die dat voor elkaar krijgt is er om te koesteren.' Genomineerd voor een Gouden Palm in Cannes.

Over Jim Jarmusch

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Olivier06400

Jim Jarmusch (Akron (Ohio), 22 januari 1953) is een Amerikaans filmregisseur.

Een van zijn grote projecten is de korte filmserie Coffee and Cigarettes (Koffie en sigaretten). De oorspronkelijk zes minuten durende film, met Roberto Benigni en Steven Wright, verscheen in 1986 in Saturday Night Live. Drie jaar later kwam Coffee and Cigarettes - Memphis Version uit, met acteur Steve Buscemi, die acht minuten duurde. De volgende film (van twaalf minuten) kwam in 1993 uit, Coffee and Cigarettes - Somewhere in California, met Tom Waits en Iggy Pop.

In 2005 won hij op het Filmfestival van Cannes de Grote Juryprijs voor zijn film Broken Flowers (Gebroken Bloemen).

Filmografie als regisseur

  • The Dead Don't Die (2019)
  • Paterson (2016)
  • Gimme Danger (documentaire, 2016)
  • Only Lovers Left Alive (2013)
  • The…Lees verder op Wikipedia