Boek
Nederlands

Honderd miljoen jaar en een dag

Jean-Baptiste Andrea (auteur), Gertrud Maes (vertaler), Martine Woudt (vertaler)
Een paleontoloog onderneemt een expeditie in de bergen om een dinosaurusskelet te vinden. De ontberingen van de zoektocht blijken een kans om in de oorsprong van de mensheid te duiken.
Titel
Honderd miljoen jaar en een dag
Auteur
Jean-Baptiste Andrea 1971-
Vertaler
Gertrud Maes Martine Woudt
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Cent millions d'années et un jour : roman
Uitgever
Zaandam: Uitgeverij Oevers, 2022
223 p.
ISBN
9789493290181 (hardback)

Besprekingen

Dromen van draken

Een roman in de Dolomieten hoeft geen Paolo Cognetti-epigoon te zijn, bewijst Jean-Baptiste Andrea met zijn boek over een stel paleontologen.

Het wordt met de dag drukker in de Noord-Italiaanse bergen. Sinds het monstersucces van De acht bergen zoeken steeds meer auteurs hun inspiratie hogerop. Gelukkig zijn niet alle schrijvers die hun geluk in de Alpen beproeven Paolo Cognetti-epigonen. Honderd miljoen jaar en een dag speelt in hetzelfde decor, maar Jean-Baptiste Andrea (51) heeft de bestseller van zijn voorganger niet eens gelezen. De Franse filmmaker en scenarist bekeerde zich in 2017 tot de schrijverij en scheerde meteen hoge toppen met Mijn koningin. Zijn debuut­roman werd maar liefst met een dozijn prijzen bekroond, waaronder de Femina des lycéens en de Prix du Premier Roman. In zijn tweede boek neemt hij de lezer op sleeptouw naar de scherpe pieken, de ­diepe ravijnen en de steile afgronden van de Dolomieten. Honderd miljoen jaar en een dag is niet de zoveelste bergroman, maar een ­spannend, poëtisch verhaal met een magisch tintje over de helletocht van een stel paleontologen.

Op ze…Lees verder

Een psychologische roman over een paleontoloog die op zoek gaat naar een skelet van een dinosaurus in de bergen. In 1954 roept Stan zijn vriend en voormalige assistent Umberto op om zich bij hem te voegen tijdens zijn zoektocht. Samen met Peter, Umberto’s jonge assistent en berggids Gio, beginnen de mannen aan de expeditie. Tijdens de beklimming blijkt de wetenschappelijke zoektocht breder te zijn dan dat. De terugkeer naar de natuur, de ervaring van kou en eenzaamheid is ook een kans in de oorsprong van de mensheid te duiken; die van de waanzin en kindertijd. Als Stan na twee maanden in de bergen alleen in het basiskamp achterblijft, moet hij zien te overleven tot het voorjaar om weer af te kunnen dalen naar de bewoonde wereld. In beeldende en invoelende stijl geschreven. Voor een breed tot literair lezerspubliek. Jean-Baptiste Andrea (Saint-Germain-en-Laye, 1971) is schrijver, scenarioschrijver en filmregisseur. Zijn werk werd in meerdere landen uitgegeven en won verschillende liter…Lees verder