Boek
Nederlands

Nijlparen

Janik Coat (auteur)
+1
Nijlparen
×
Nijlparen Nijlparen
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Aan de hand van een rood nijlpaard worden allerlei tegenstellingen getoond. Hardkartonnen prentenboek voor kinderen vanaf ca. 3 jaar.
Titel
Nijlparen
Auteur
Janik Coat
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Hippopposés
Uitgever
Antwerpen: Oogappel, 2022
[34] p. : ill.
ISBN
9789002277313 (hardback)

Besprekingen

Hardkartonnen boek met afgeronde hoeken waarin aan de hand van een rood, strak gestileerd, nijlpaard allerlei tegenstellingen worden getoond. Zo is er een groot en een klein nijlpaard, is een nijlpaard afgebeeld in een lichte en donkere omgeving, maar ook een voor- en zijaanzicht van het nijlpaard. En er worden meerdere moeilijkere termen gebruikt zoals bijvoorbeeld doorzichtig en ondoorzichtig, positief en negatief en afwezig en aanwezig. Het boek ziet er uit als een peuterboek maar veel termen zijn voor de meeste peuters te moeilijk. De afbeeldingen zijn duidelijk en nodigen uit om goed te bekijken. De tekst bestaat uit slechts een woord per pagina. Op de omslag staat het grote rode nijlpaard. Mooi uitgevoerd prentenboek dat geschikt is voor kleuters en bijdehante oudere peuters vanaf ca. 3 jaar.

Nijlparen

Op de achterflap van dit kartonboekje staat het al in rode letters: “Dit is een boek vol tegenstellingen zoals je er nog nooit een zag.”Wat een knappe vormgeving en zo origineel! Een nijlpaard verduidelijkt zestien tegengestelden. Zestien paren, dus is de link naar 'Nijlparen' snel gelegd. Eenvoudig, maar je moet er maar op komen. Die woordspeling geeft een extraatje aan het op eerste zicht eenvoudige geheel. Klein-groot, licht-zwaar, dun-dik … die komen we wel vaker tegen in typische boekjes over tegenstellingen. Ondoorzichtig-doorzichtig, positief-negatief, scherp-vaag … zag ik dan weer nog niet passeren. Maar wat worden ze leuk verduidelijkt door steeds weer hetzelfde nijlpaard. De tegenstellingen stipjes-streepjes en vooraanzicht-zijaanzicht zijn niet helemaal correct, maar dat is muggenziften. De bedoeling is zeker goed.Ik hou van de eenvoudige grafische vormgeving, de duidelijke kleuren en de humor zonder woord…Lees verder