Boek
Nederlands

Onenigheid aan de top : een mysterieus telefoongesprek tussen Stalin en Pasternak

Ismail Kadare (auteur), Roel Schuyt (vertaler)
+1
Onenigheid aan de top : een mysterieus telefoongesprek tussen Stalin en Pasternak
×
Onenigheid aan de top : een mysterieus telefoongesprek tussen Stalin en Pasternak Onenigheid aan de top : een mysterieus telefoongesprek tussen Stalin en Pasternak

Onenigheid aan de top : een mysterieus telefoongesprek tussen Stalin en Pasternak

Een schrijver belicht een gesprek tussen Jozef Stalin en Boris Pasternak, en zijn eigen verhouding tot dictator Enver Hoxha.
Titel
Onenigheid aan de top : een mysterieus telefoongesprek tussen Stalin en Pasternak
Auteur
Ismail Kadare
Vertaler
Roel Schuyt
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Albanees
Oorspr. titel
Kur sunduesit grinden
Uitgever
Amsterdam: Em. Querido's Uitgeverij BV, 2022
206 p.
ISBN
9789021468228 (hardback)

Besprekingen

De kakkerlak in Stalins snor

Wat had Stalin aan de telefoon te melden aan Boris Pasternak? De Albanese schrijver Ismail Kadare heeft 200 pagina's nodig om het uit te vissen.

Op 23 juni 1934 rinkelde de telefoon ten huize Pasternak in Moskou. Boris, vierenveertig jaar oud, was vooral bekend als dichter. Het werk waarmee hij wereldfaam zou verwerven, de roman Dokter Zjivago, zou pas in 1957 verschijnen (niet in Rusland, maar in Italië), en het jaar daarop zou hij de Nobelprijs voor ­Literatuur krijgen (die hij van de Sovjets moest weigeren). Het telefoongesprek duurde een drietal minuten. Die zouden even beroemd worden als zijn oeuvre. De beller was immers niemand minder dan Jozef Stalin.

Het verloop van dat gesprek is het onderwerp van Ismail Kadare's boek. Niemand weet wat er exact gezegd is, of liever: er zijn verscheidene versies. De Albanese schrijver ontleedt er dertien. De KGB leverde de versie die het gangbaarst is geworden. In grote lijnen komt die hierop neer: Pasternak nam de telefoon op en hoorde een topfunctionaris van het Kremlin zeggen dat Stalin hem wilde ­spreken. Meteen daarna weerklonk Stalins stem, die zei dat Osip…Lees verder

Tiran aan de lijn

De grootste schrijver van Albanië maakt invoelbaar hoe het is om in een dictatuur te leven in zijn essayistische nieuwe roman. Ook Ismail Kadares Kroniek in steen, een van zijn mooiste boeken, is nu prachtig heruitgegeven.

Op een zaterdagmiddag in juni 1934 werd een groot schrijver, Boris Pasternak, thuis in Moskou onverwacht gebeld door een berucht tiran, Sovjet-leider Stalin. Na drie minuten gooide Stalin de hoorn er alweer op. Over weinig andere telefoongesprekken van drie minuten is langer nagepraat en, vooral, 'nagespeculeerd'. 

Ismail Kadare uit Albanië hoorde voor het eerst over dit telefoongesprek in 1959, toen hij als jonge man in Moskou studeerde. Dat hij in de decennia die volgden een nog grotere fascinatie voor dit telefoontje ontwikkelde dan veel anderen, kwam doordat zijn situatie op die van Pasternak leek. Het valt te betogen dat bijna niemand zich nóg beter kon verplaatsen in Pasternak-met-de-hoorn-in-hand dan Kadare, de grootste schrijver van de Volksrepubliek Albanië, het enige Europese land dat na Stalins dood stalinistisch bleef. 

In 1964 kreeg Kadare op het kantoor van de Schrijversbond…Lees verder

Een literaire en op waarheid gebaseerde roman over de relatie tussen schrijvers en tirannieke regimes. In 1934 belde Stalin met Boris Pasternak, een gesprek dat mythische proporties zou aannemen. Zou Pasternak onvoldoende zijn opgekomen voor Osip Mandelsjtam en hem misschien hebben verraden? Feit is dat Mandelsjtam werd gearresteerd en verbannen. Ismail Kadare pluist de verschillende versies van het gesprek uit en belicht zijn eigen werk ten tijde van dictator Hoxha en de relatie tussen schrijvers en de wereld. In talige stijl en met psychologische diepgang geschreven. Voor een literair lezerspubliek. Ismail Kadare (Gjirokastër, 1936) is een prominente schrijver, dichter en romanschrijver. Hij schreef tientallen boeken. Zijn werk won meerdere prestigieuze literaire prijzen, zoals de International Booker Prize, de Neustadt International Prize for Literature en de Premio Nonino.

Over Ismail Kadare

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Lars Haefner

Ismail Kadare (Gjirokastër, 28 januari 1936) is een Albanees schrijver. Hij is sinds de verschijning van zijn roman De generaal van het dode leger in 1963 internationaal de bekendste Albanese schrijver. In 2005 was hij de eerste laureaat van de internationale versie van de Booker Prize, de Man Booker International Prize. In 2009 werd hem opnieuw een prestigieuze prijs toegekend, de Spaanse Prins van Asturiëprijs. Kadare woont afwisselend in Tirana en in Parijs. Zijn werk is buiten Albanië vooral via zijn Franse vertalingen bekend geworden. Van zijn talrijke romans werden er vele in het Nederlands vertaald, in eerste instantie uit het Frans en later direct uit het Albanees.

Kadares werk speelt zich vaak in een historische context af. Centraal in zijn werk staan de legenden en balladen van de Balkan, die van Albanië in het bijzonder, in welke traditie Kadare ook de epossen van Homerus plaatst, waarnaar hij regelmatig verwijst. Motieven die in zijn b…Lees verder op Wikipedia