Boek
Nederlands

Op z'n laatst in november : roman

Hans Erich Nossack (auteur), José Rijnaarts (vertaler)
Berthold Möncken, schrijver, en Marianne Helldegen, de echtgenote van een rijke ondernemer, ontmoeten elkaar voor het eerst bij de uitreiking van een literatuurprijs. Ze voelen zich onweerstaanbaar tot elkaar aangetrokken. ‘Met u is het de moeite waard om te sterven,’ zegt Berthold na de plechtigheid. Marianne verlaat spontaan man en zoon om met de schrijver mee te gaan.

Maar leven met
Titel
Op z'n laatst in november : roman
Auteur
Hans Erich Nossack
Vertaler
José Rijnaarts
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Spätestens im November
Uitgever
Zaandam: Uitgeverij Oevers, 2023
311 p.
ISBN
9789493290327 (paperback)

Besprekingen

Waarom je eenzaamheid niet bestrijdt met eenzaamheid

Al die passie, al die herkenning, en toch bevriezen ze, de verliefden in de debuutroman van de Duitse schrijver Hans Erich Nossack. Op z'n laatst in november is een parel uit de jaren 50 die op (her)ontdekking wacht.

Liefde. Geen begrip dat zich zo moeilijk laat vatten. Dat zo vaak gebruikt en misbruikt wordt. Waarover praten we als we 'liefde' zeggen? Gelukkige gezinnen, moederliefde, netjes gecoiffeerde koppels op hun trouwdag, de eerste lust van twee pubers? Of de passionele verliefdheid, de obsessie die de grenzen van het ik uitvaagt tot dat moment waarop twee zielen één worden?

Passie vraagt alvast tijd en toewijding. En laat het in moderne tijden nu net daaraan soms ontbreken. Geen wonder dat we teruggrijpen naar mythes, sprookjes en klassiekers om hooggestemde liefdes op te roepen. Soms vind je ware passie in onvermoede hoeken. Bij Hans Erich Nossack (1901-1977) bijvoorbeeld, een schrijver die hier vooral bekend is van De ondergang (1968), zijn verslag over het geallieerde bombardement op zijn geboortestad Hamburg in 1943.

De ondergang is pakkend omdat het de schok en de verwoesting registreert zonder veel drama. Nossack beschrijft wars van …Lees verder