Boek
Nederlands

Het beste wat we hebben

Het beste wat we hebben

Genre:
Titel
Het beste wat we hebben
Auteur
Griet Op de Beeck
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, 2017
318 p.
Aantekening
Vormt samen met Let op mijn woorden (deel 2) en (deel 3) een trilogie
ISBN
9789044629378 (hardback)

Besprekingen

Het beste moet hopelijk nog komen

Griet Op de Beeck is als vanouds kwistig met het elixir van de emotie in haar nieuwe roman Het beste wat we hebben. Maar als opmaat naar een trilogie over 'belangrijke kwesties', laat ze de lezer op zijn honger.

Het is een kwestie waar menig successchrijver mee worstelt. Omarmd worden door een extatische fanbase. Verkoopcijfers om van te duizelen. Willens nillens publiek bezit worden, zodat elk woord dat je welbewust in de media-arena gooit, het effect van een voetzoeker heeft. Toch loopt de literaire kritiek met een boog om je heen en doen boekenjury's meestal alsof hun neus bloedt wanneer je roman op tafel ligt. Dat wringt. Want je wilt toch ook wel literaire erkenning bij elkaar harken?

Best mogelijk dat dit riedeltje Griet Op de Beeck (°1973) bekend in de oren klinkt. Met romans als Vele hemels boven de zevende (2013) en Kom hier dat ik u kus (2014) bestormde de voormalige journaliste en dramaturge destijds vanuit het niets de boekencharts - 600.000 verkochte exemplaren tellen de accountants van haar drie boeken intussen. Verfilmingen zijn op til. Er was de glorieuze, welbespraakte passage bij VPRO Zomergasten en een opdracht voor h…Lees verder

Wie komt mij troosten?

Roman. In haar nieuwste roman probeert Griet Op de Beeck al haar ideeën over het onrecht in de wereld te storten. Maar Het beste wat we hebben bevat veel te veel loze woorden.

De wereld van Griet Op de Beeck is bevolkt met slachtoffers. Haar personages zijn beschadigd, misbruikt, verwaarloosd, of hebben een moeizame relatie met hun ouders. Gelukkige mensen vind je bij haar zelden. De schrijfster heeft een krachtige morele boodschap: zij wil dat de zwaktes in mensen erkend worden, dat we elkaar gaan helpen, dat de maatschappij zich meer bekommert om wie onrecht ervaart.

In haar nieuwe roman, Het beste wat we hebben, besluit een rechter, Lucas, om zijn in het werk vaak gefnuikte rechtvaardigheidsgevoel alle ruimte te geven. Hij staat op een beruchte brug waar jaarlijks veel mensen de dood tegemoet springen. De sleur en routine in zijn leven ziet hij niet meer zitten, en hij kampt met trauma's uit zijn jeugd. Maar in plaats van zijn eigen wanhoop te erkennen denkt hij vooral aan anderen. Hij besluit niet te springen en koopt in een opwelling het huis naast de brug. Dagelijks gaat hij vele uren wachtlopen…Lees verder

Op de Beeck lijkt haar hand te overspelen

In haar nieuwe roman 'Het beste wat we hebben' is Griet Op de Beeck opnieuw kwistig met het beproefde elixir van goedkope emotie en opzichtig effectbejag, schrijft de Vlaamse literatuurcriticus Dirk Leyman.

Het is een kwestie waar menig successchrijver mee worstelt. Omarmd worden door extatische fans. Verkoopcijfers om van te duizelen. Publiek bezit worden en merken dat elk woord dat je welbewust in de media-arena gooit, het effect van een voetzoeker heeft. Toch loopt de literaire kritiek met een boog om je heen en drukken boekenjury's meestal hun neus wanneer je roman op tafel ligt. Dat wringt. Want je wilt toch ook literaire erkenning?

Best mogelijk dat dit riedeltje Griet Op de Beeck (1973) bekend in de oren klinkt. Met romans als Vele hemels boven de zevende (2013) en Kom hier dat ik u kus (2014) bestormde de voormalige journalist en dramaturg destijds vanuit het niets de top 60. Van haar boeken zijn 600.000 exemplaren verkocht. Verfilmingen zijn op til. Er was een glorieus en welbespraakt optreden bij VPRO's Zomergasten en er is de opdracht voor het komende Boekenweekgeschenk. Dat is niet min. Ze is 'een schrijver die is gekom…Lees verder

Griet op de Beecks vierde boek deed veel stof opwaaien. In het televisieprogramma DWDD vertelde ze over haar persoonlijke incestgeschiedenis waardoor de discussie over ‘vergeten herinneringen’ losbarstte in kranten en op social media. Het verhaal wordt verteld door veertiger Lucas, die op een kantelpunt in zijn leven staat. Hij neemt onbetaald verlof van zijn respectabele rechtersbaan, verlaat vrouw en kind en vestigt zich vlakbij een ‘zelfmoordbrug’ in de hoop potentiële zelfmoordenaars te ‘redden’. Dat lukt hem een paar keer, maar soms gaat het ook gruwelijk mis. Daarnaast heeft hij alle tijd voor zijn zus, die psychiatrisch patiënt is. Bij stukjes en beetjes, via terugblikken, wordt het verleden opgehaald, en ook Lucas krijgt inzicht in zijn eigen gemankeerde leven en huwelijk. De schrijfster neemt (soms wat te lang) de tijd om Lucas’ gevoelsleven bloot te leggen. Jammer genoeg ontbreekt de veelkleurigheid van haar debuutroman ‘Vele hemels boven de zevende’. Taalgebruik is een ‘a…Lees verder

Gospel zonder God

Griet Op de Beeck schept opbeurende fictie uit haar 'grote wonde'

Gezien alle tumult zou je het bijna gaan denken, maar Griet Op de Beeck is niet de eerste schrijver die over seksueel misbruik spreekt en schrijft. In 2016 verscheen 'Lieveling' van Kim van Kooten, over de misbruik-ervaringen van haar vriendin Pauline Barendregt; een boek dat toen, net als de roman van Op de Beeck nu, in één klap boven aan de bestsellerlijst belandde. Daarvoor was er 'Tijger Tijger' van de onlangs overleden Amerikaanse Margaux Fragoso over de pijnlijke relatie tussen de manipulatieve kinderverkrachter en het kind dat hij medeplichtig maakt. En naast die waargebeurde verhalen verschijnt er ook steeds meer fictie over misbruik. Zoveel dat de Amerikaanse literatuurcriticus Katie Roiphe in 2013 klaagde over de hausse aan literatuur waarin "het verhaal wordt teruggebracht tot een raadsel waarvan incest de oplossing is".

Die voorspelbaarheid bedreigt, eerlijk gezegd, nu ook de nieuwe roman van Griet Op de Beeck, al is…Lees verder

Over Griet Op de Beeck

Griet Op de Beeck (Turnhout, 22 augustus 1973) is een Belgische auteur en columnist.

Biografie

Schrijfster

Op de Beeck debuteerde op 31 januari 2013 met Vele hemels boven de zevende. De roman gaat over vijf verschillende mensen, aan elkaar verwant, die stuntelend overeind proberen te blijven in dit lastige en prachtige leven.

Een paar dagen na het verschijnen van haar debuutroman stond Op de Beeck al op de planken van Saint Amour – Omtrent Hugo Claus als 'prominente passant'. In juni 2013 werd bekend dat de roman zou worden verfilmd door regisseur Jan Matthys. Op de Beeck ontwikkelde voor hem het scenario. De film kwam op 8 november 2017 in de Vlaamse filmzalen. In september 2013 werd Vele hemels boven de zevende genomineerd voor de AKO Literatuurprijs. De roman won in oktober 2013 de Bronzen Uil Publieksprijs 2013. In 2014 volgde er nog een nominatie voor…Lees verder op Wikipedia