Titel
Lady Bird / written and directed by Greta Gerwig
Regisseur
Greta Gerwig
Componist
Jon Brion
Acteur
Saoirse Ronan Laurie Metcalf Tracy Letts Timothée Chalamet
Taal
Engels
Uitgever
Universal, © 2018
1 dvd-video
Oorspr. opname
2017
Speelduur
ca. 90 min.
Aantekening
Taalkeuze: Engels, Frans, Spaans, Duits, Italiaans Ondertiteling: Nederlands, Frans, Spaans, Deens, Fins, Duits, Hindi, Ijslands, Noors, Portugees, Zweeds, Turks
EAN
5053083150556
mooov

Besprekingen

Regiedebuut van actrice Greta Gerwig (20th century women; Frances Ha) met Saoirse Ronan(Brooklyn; Byzantium). Christine is 17, zit in het laatste jaar van high school en wil ‘Lady Bird’ genoemd worden. Ze komt vaak in aanvaring met haar bemoeizuchtige moeder en wil weg uit het saaie, katholieke Sacramento om aan de Oostkust te studeren, waar de cultuur is. Haar moeder is daar op tegen, omdat ze het niet breed hebben. De recensenten geven 4 of 4 1/2 ster. VPRO Cinema (vpro.nl): ‘(…) Op papier geen al te origineel verhaal, maar in handen van de debuterende Gerwig (die ook het semi-autobiografische scenario schreef) een heerlijk en eerlijk coming of age-drama. Met fantastische hoofdrollen van Ronan (als Lady Bird) en Metcalf (moeder Marion). (…) Winnaar van de Golden Globes voor Beste film en Beste actrice, genomineerd voor twee andere Golden Globes en voor vijf Oscars.

Over Greta Gerwig

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Martin Kraft

Greta Celeste Gerwig (Sacramento, 4 augustus 1983) is een Amerikaanse actrice, scenarioschrijver en filmregisseur. Ze is verschenen in films van onder andere Joe Swanberg en Woody Allen. Sinds 2010 heeft ze ook vaak samengewerkt met haar partner Noah Baumbach, waar ze voor haar rol in Frances Ha (2012) werd genomineerd voor een Golden Globe-award.

Als filmregisseur heeft Gerwig twee films uitgebracht: Lady Bird (2017) en Little Women (2019). Beide films werden genomineerd voor een Academy Award voor Beste Film.

Biografie

Greta Gerwig is geboren in Sacramento, Californië, en ging naar school op de St. Francis Catholic High School, waar ze afstudeerde in 2002.

Greta Gerwig werd in 2011 genomineerd voor onder meer de Independent Spirit Award voor beste vrouwelijke hoofdrol voor haar spel in de tragikomedie Greenberg. In 2017 maakte ze haar debuutspeelfilm Lady Bird als regisseur.

Lees verder op Wikipedia