Boek
Nederlands

De wedergekeerden : roman

Georges Perec (auteur), Guido van de Wiel (vertaler)
De wedergekeerden vertelt Cléments legende met veel seks en edelstenen. Plek: de kerk te Exeter. Reden: een seksfeest. De deernen Thérèse, Hélène en Estelle hebben eerst seks met de kerkheer zelf, met meerdere preekheren, met de jetset-vedette Bérengère de Brémen-Brévent en verder met de etter Ernest en z’n efeben. De echte reden? ‘B de BB’ brengt d’r edelstenen mee en wenst deze tegen ve
Onderwerp
Taal
Titel
De wedergekeerden : roman / Georges Perec ; voorwoord en vertaling Guido van de Wiel
Auteur
Georges Perec 1936-1982
Vertaler
Guido van de Wiel 1972-
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Les Revenentes
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij De Arbeiderspers, © 2022
126 p.
Aantekening
Lipogram waarin alleen de klinker e voorkomt.
ISBN
9789029545464 (hardback)

Besprekingen

Een echte Perec met enkel e's ★★★☆☆

Een roman waarin de 'e' als enige klinker voorkomt: het knotsgekke taalexperiment van Georges Perec is nu knap vertaald. Wel swingt de Nederlandse versie een stuk minder dan het Frans.

Na de roman La disparition (1969), waarin de letter e ontbrak, liet Georges Perec deze klinker acht jaar later revanche nemen in Les revenentes. Perec (1936-1982), lid van het illustere gezelschap Oulipo (Ouvroir de littérature potentielle, 'werkplaats voor mogelijke literatuur') was een meester in het zichzelf beperkingen opleggen bij het schrijven. Juist daardoor verlegde hij de grenzen van de literatuur.

Een roman met maar één klinker! De Griekse y helpt hem hier en daar ('Qelle merveye'), 'qu' is met goedkeuring door Oulipo vervangen door de q en Perec laat het boek zich in Engeland afspelen, waardoor hij zich wat vrijheden kan permitteren ('Let's see'). In de Franse taal klinkt de 'e' soms als 'a' (zoals de laatste e in 'événement') en Perec maakt hiervan gebruik in bijvoorbeeld Engleterre en Frence.

Zo zijn er meer alternatieve spellingsregels die je als lezer gaandeweg ontdekt. Je moet sommige dingen hardop lezen en wordt wel …Lees verder

Over Georges Perec

Georges Perec (7 maart 1936 - 3 maart 1982) was een Frans auteur.

Biografie

Perec was een zoon van Poolse Joden die naar Frankrijk waren uitgeweken. Zijn vader sneuvelde in 1940, zijn moeder werd gedeporteerd in 1943 en vergast. Hij groeide op bij een oom en tante.

Zijn romandebuut in 1965, Les Choses, Une histoire des années 60, beschrijft het ontstaan van de consumptiemaatschappij aan de hand van een eenvoudig verhaal over 'de dingen', statussymbolen die aan de ambities van de hoofdpersonen (een jong koppel) beantwoorden. Het was een sociologische roman die de Prix Renaudot kreeg.

In 1967 werd Perec lid van 'OuLiPo','Ouvroir de Littérature Potentielle' en werd daarvan, naast Raymond Queneau, de bezielende kracht. Ook Marcel Duchamp en Italo Calvino maakten deel uit van die club.

In 1969 verscheen La Disparition, een literaire thriller rondom de verdwijning van de letter 'e'. In het verhaa…Lees verder op Wikipedia