Alexandre ontdekt dat de priester die hem in zijn jeugd misbruikt heeft nog steeds met kinderen werkt. Samen met andere slachtoffers probeert hij een zaak tegen de priester te beginnen.
Titel
Grâce à Dieu
Regisseur
François Ozon
Acteur
Melvil Poupaud Denis Ménochet Swann Arlaud
Taal
Frans
Uitgever
September Film, © 2019
1 dvd-video
Oorspr. opname
2018
Speelduur
132 min.
Aantekening
Frans gesproken, Nederlands ondertiteld
EAN
8718836864247
mooov

Besprekingen

Drama van François Ozon (L’amant double; Swimming pool), gebaseerd op ware gebeurenissen in Lyon, bekend als ‘de affaire Preynat’. Veertiger Alexandre (Melvil Poupaud), getrouwd en vader van vijf kinderen, ontdekt dat priester Bernard Preynat (Bernard Verley) die hem in zijn jeugd heeft misbruikt, nog steeds met kinderen werkt. Hij zoekt contact met kardinaal Philippe Barbarin, maar wanneer hij uiteindelijk aangifte doet, komt er geen vervolging, omdat de zaak verjaard is. Een ander slachtoffer richt een actiegroep op, La parole libérée, en samen werken ze aan een proces tegen Preynat. De recensenten geven 3-4 sterren. André Waardenburg (NRC 2-4-’19) noemt het een ‘belangwekkend verhaal’, maar ziet door gebrek aan ritme en tempo geen pakkend drama. Berend Jan Bockting (Volkskrant 3-4-’19) concludeert: ‘Ozon, soms even zakelijk als zijn hoofdpersonage, opent met zijn film de frontale aanval op de ‘katholieke omerta’. Een haarfijne ontleding van complexe trauma’s en een rijkgeschakeerd…Lees verder

Over François Ozon

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Georges Biard

François Ozon (Parijs, 15 november 1967) is een Frans filmregisseur en scenarioschrijver. Hij wordt beschouwd als een van de belangrijkste Franse filmmakers die in de laatste jaren is opgekomen. Zijn films karakteriseren zich door scherp satirische humor en een vrije visie op seksualiteit.

Biografie

Na een mastergraad te hebben behaald in film volgde hij een studie regisseren aan de Franse filmschool La Fémis, waar hij in 1993 afstudeerde. Tijdens zijn studie maakte hij een groot aantal korte films, zowel in Super 8, video als 16 mm. Enkele hiervan deden in competitie mee bij verscheidene filmfestivals.

Na zijn studie maakte hij nog verscheidene korte films, waaronder Une robe d'été uit 1996, waarvoor hij de Léopard de Demain Prijs won op het Internationaal Filmfestival van Locarno. Zijn eerste lange speelfilm, Sitcom uit 1998, ging in première op het Filmfestival van Cannes. In 2000 kwamen twee films van he…Lees verder op Wikipedia