Boek
Nederlands

Zwart licht : anarchisten in België rond 1900

Eric Min (auteur)

Zwart licht : anarchisten in België rond 1900

Historische uiteenzetting over een kleine groep Belgische anarchistische kunstenaars en intellectuelen die rond 1900 streden voor vrede, gelijkheid en geluk, loon naar werken, de vrijheid om lief te hebben en een leven zonder God. Met foto’s en illustraties.
Titel
Zwart licht : anarchisten in België rond 1900
Auteur
Eric Min
Taal
Nederlands
Uitgever
Kalmthout: Pelckmans, 2023
366 p., [48] p. platen
ISBN
9789464017526 (hardback)

Besprekingen

Een biografisch boek over een groep anarchisten in België rond 1900. Het boek biedt historische achtergrondinformatie en anekdotes over een generatie kunstenaars en intellectuelen die zich afzette tegen de gevestigde orde. Hun idealistische visie voor de nieuwe maatschappij was er een van gelijkheid en geluk, loon naar werken, vrede, de vrijheid om lief te hebben, schooltjes op kindermaat en een leven zonder God. Talig, intelligent en met diepgang geschreven. Met name geschikt voor een geoefende lezersgroep. Met foto’s en illustraties, hoofdzakelijk in zwart-wit. Eric Min (Leuven, 1959) schreef biografieën van de Belgische kunstenaars James Ensor, Rik Wouters en Henri Evenepoel. Zijn boek 'De eeuw van Brussel. Biografie van een wereldstad' werd in 2014 genomineerd voor de AKO-literatuurprijs. Met Gerrit Valckenaers publiceerde hij in 2019 'De klank van de stad. Een cultuurgeschiedenis van Venetië'. In 2021 verscheen 'Gare du Nord', een boek over Belgische kunstenaars in Parijs.

Over Eric Min

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Koen Broos

Eric Min (Leuven, 1959) is een Belgische auteur, essayist en criticus. Hij schrijft kunstenaarsbiografieën en cultuurgeschiedenissen van steden.

Loopbaan

Min studeerde Letteren en Wijsbegeerte aan de Vrije Universiteit Brussel. Tussen 1989 en 2009 en van 2011 tot 2015 werkte hij voor de cultuurredactie van De Morgen, waar hij berichtte over fotografie, beeldende kunst en literatuur. Verder schreef hij voor rekto:verso, en Passage. Hij publiceerde in het Nieuw Wereldtijdschrift, De Nieuwe Maand, DW B, Staalkaart, OKV en Zuurvrij. Als tekstschrijver leverde hij twee seizoenen bijdragen voor de radio-uitzending Het Gelag op Klara.

Hij schreef diverse inleidende essays voor (foto)boeken. In 2008 verscheen een biografie van James Ensor, gevolgd door boeken over Rik Wouters (2011) en Henri Evenepoel (2016), andere Belgische kunstenaars uit de belle époque. Daarnaast publiceerde hij cultuurgeschiedenissen van Brussel, Venetië…Lees verder op Wikipedia