Boek
Nederlands

De gast : roman

Emma Cline (auteur), Tjadine Stheeman (vertaler)
Een jonge vrouw die haar verleden lange tijd verborgen heeft gehouden, is nadat ze de fout ingaat niet meer welkom bij haar oudere, welgestelde vriend en verliest langzaam haar grip op de realiteit.
Titel
De gast : roman
Auteur
Emma Cline 1989-
Vertaler
Tjadine Stheeman
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The guest
Uitgever
Amsterdam: Lebowski Publishers, 2023
269 p.
ISBN
9789048856299 (hardback)

Besprekingen

Wil iemand een ijsje?

Zeven jaar na haar gehypet debuut mikt Emma Cline opnieuw op een zomerhit, maar De gast boeit matig.

Emma Cline schreef met De meisjes hét zomerboek van 2016, en hoewel De gast (openingszinnen: 'Dit was augustus. De zee was warm, elke dag iets warmer.') duidelijk mikt op een gelijkaardig zomers succes, is de kans dat Clines tweede roman straks in evenveel strandtassen verdwijnt veeleer klein. Waar De meisjes broeide en boeide door al het op de Charles Manson geïnspireerde geweld, moet De gast het stellen met een iets minder sensationele plot over Alex, een jonge escorte die op Long Island door de chique huizen en ­levens van anderen dwaalt.

Zeven jaar na haar gehypet debuut zet de Amerikaanse schrijfster haar beheerste taal nog steeds bedreven in voor de betere sfeerschepping. Je kunt de zonnebrandcrème op de gladde huid van de Amerikaanse bovenklasse ruiken, maar Cline blijft in de eerste plaats een specialist van de onderhuidse spanning. Ook al leunt De gast daar soms iets te nadrukkelijk op.

Lees verder

Recensie De gast -Dagboek van een opportunist

De gast is een fraaie schets van een zwerftocht door de weelderige wereld van vakantievierende rijke Amerikanen. Wie hoofdpersoon Alex is? Dat blijft onduidelijk.

Zeven jaar geleden debuteerde Emma Cline met het juichend ontvangen, op de Manson Murders geïnspireerde De meisjes (The Girls). Na de verhalenbundel Daddy (2021) verschijnt nu haar tweede roman De gast (The Guest), in Amerika al aangekondigd als het zomerboek van 2023.

Het verhaal is gesitueerd in de Hamptons, het uiterst welvarende oostelijke deel van Long Island, waar veel rijke New Yorkers een buitenhuis hebben. Hier belandt hoofdpersoon Alex wanneer ze door haar huisgenoten uit haar appartement in New York wordt gezet wegens diefstal van hun spullen en een reusachtige huurachterstand.

Wie is Alex? Dat is een vraag die de lezer zich het hele boek lang blijft stellen. We weten dat haar vertrek uit New York vooral een vlucht is. Ze is sekswerker geweest en heeft een hoop vijanden gemaakt. Voormalige klanten die ze een poot heeft uitgedraaid, hotelbars en restaurants waar ze zich niet meer kan vertonen omdat ze zich er heeft misdragen. En misschien het meest vero…Lees verder

Een waarheid als een wagyukoe

 

Soms is het gewoon niet eerlijk verdeeld in het leven. Neem nu Emma Cline, telg van een schatrijke wijnfamilie, kleindochter van één van de uitvinders van de jacuzzi én één van de opwindendste schrijfsters van haar generatie. (Aan de haters: ga haar vooral niet googelen. Ze ziet er nog goed uit ook.) Die laatste eretitel heeft ze vooral te danken aan haar debuutroman 'De meisjes' uit 2016, over de piepjonge vrouwen die destijds rond cultleider en fulltime wacko Charles Manson fladderden. 'De meisjes' was zo'n zeldzame stormram van een roman die de deuren van het literaire establishment wagenwijd kan openbeuken. Met 'De gast' heeft ze nu haar tweede, traditioneel wat moeilijkere, roman klaar (de verhalenbundel 'Daddy' tellen we even niet mee). 'De gast' deelt aardig wat DNA met het debuut, want opnieuw duikt Cline in het hoofd van een getroebleerde jonge vrouw tijdens haar destructieve odyssee door het land van de American dream. En o…Lees verder

Pretty Woman

Wat als je sugardaddy je dumpt? Emma Cline toont de zelfkant van een schijnwereld waarin alles te koop is.

Je mag het geen prostitutie noemen. Toch niet luidop. Maar het leven in de grote stad is voor een jonge vrouw bespottelijk duur, zeker als je geen goedbetaalde job hebt. Alex staat al twee maanden achter met de huur, tot ergernis van haar flatgenoten, en de laatste tijd daalt het aantal klanten in haar portfolio. Misschien moet ze ook afleren om haar weldoeners te bestelen. Een beetje diefstal, daar kunnen de heren mee leven, maar krenk hun trots niet door hun creditcards te plunderen.

Gelukkig is er nog Simon, een rijkaard die ze in de stad heeft leren kennen en die haar heeft uitgenodigd in zijn zomerhuis op Long Island. Een zorgeloze augustus, daar was Alex wel aan toe. Een beetje lanterfanten aan het zwembad, een wandeling met de hond, jurken passen en handtassen kopen... Effe lekker niks. Simon spendeert zijn werkdagen in zijn kantoor, Alex zwelgt in de zome…Lees verder

Een aangrijpende roman over vervreemding, geheimen en identiteit. De zomer op Long Island is bijna voorbij en Alex heeft haar verborgen verleden al die tijd verborgen kunnen houden. Tot ze tijdens een etentje met haar sugardaddy Simon de fout ingaat en ze niet meer welkom is. Alex zwerft rond tussen de grote, omheinde villa's en geeft zich uit voor iemand anders, terwijl ze zich vastklampt aan het idee van een weerzien met Simon. Ondertussen begint haar ex Dom haar online lastig te vallen. In deze droomachtige omgeving verliest Alex de realiteit langzaam uit het oog. Vlot en eigentijds geschreven. Emma Cline (Sonoma County, 1989) is schrijver van romans en korte verhalen. Ze debuteerde in 2016 met 'De meisjes', waarmee ze de Shirley Jackson Award won. Het werd genomineerd voor de National Book Critics Circle Award, de Los Angeles Times Book Prize en de First Novel Prize. Haar verhalen verschenen onder andere in The New Yorker en Granta. Met haar verhaal ‘Marion’ won ze de Plimpton Pr…Lees verder