Boek
Nederlands

De waarheid over seks : plezier en gendergelijkheid op planeet Aarde

Ellen Laan (auteur), Rik van Lunsen (auteur), Helene de Bruin (interviewer)
+1
De waarheid over seks : plezier en gendergelijkheid op planeet Aarde
×
De waarheid over seks : plezier en gendergelijkheid op planeet Aarde De waarheid over seks : plezier en gendergelijkheid op planeet Aarde

De waarheid over seks : plezier en gendergelijkheid op planeet Aarde

Ontkrachting door twee seksuologen van het heersende idee dat mannen en vrouwen verschillen in hun biologische aanleg voor seksueel plezier.
Onderwerp
Seksualiteit
Titel
De waarheid over seks : plezier en gendergelijkheid op planeet Aarde
Auteur
Ellen Laan Rik van Lunsen
Interviewer
Helene de Bruin
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij De Arbeiderspers, © 2023
352 p.
ISBN
9789029549981 (paperback)

Besprekingen

Een boek over seksualiteit dat een gendersensitieve en wetenschappelijke visie biedt op seks. Al eeuwen wordt er gedacht dat er grote verschillen bestaan tussen mannen en vrouwen op het gebied van seks. De auteurs weerleggen dit. Het boek bevat hoofdstukken over hoe genderongelijkheid is ontstaan, problemen met opwinding, orgasmes, pijn bij seks, gevolgen van seksueel geweld en misbruik, mythes en misvattingen en seksuele opvoeding en voorlichting. Helder en prettig geschreven. Met zwart-witillustraties. Voor de seksuologen Ellen Laan (1962-2022) en Rik van Lunsen (1951) is seksueel plezier de enige zinnige uitkomst van alle voorlichting, hulpverlening en onderzoek op het gebied van seksuele gezondheid. Naast honderden wetenschappelijke publicaties schreven ze het boek ’Seks! Een leven lang leren’.

Over Ellen Laan

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Universiteit van Amsterdam

Ellen Theresia Maria (Ellen) Laan (De Weere, 3 april 1962 – Diemen, 22 januari 2022) was een Nederlands seksuoloog en psycholoog in het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam. Ze was wereldwijd bekend door haar baanbrekende onderzoek naar hoe vrouwen seksualiteit beleven. Laan was feminist.

Leven en werk

Ellen Laan werd geboren in De Weere, destijds gemeente Abbekerk. Haar ouders hadden een kappers- en tabakszaak. Ze werd katholiek opgevoed. Laan studeerde eerst twee jaar Nederlands, maar stapte daarna over op psychologie met seksuologie als afstudeervak aan de Faculteit Psychologie van de Universiteit van Amsterdam. Ze studeerde in 1988 cum laude af. Ze promoveerde, ook cum laude, in 1994 aan dezelfde universiteit, op een onderzoek naar seksualiteitsbeleving bij vrouwen.

In 2002 startte ze als universitair hoofddocent (UHD), na het verkrijgen van een Aspasia-beurs van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk O…Lees verder op Wikipedia