Boek
Nederlands

Oriëntalisme

Edward W. Saïd (auteur)
De aard en de geschiedenis van de houding van de Westerse cultuur ten aanzien van de Oosterse cultuur.
Titel
Oriëntalisme
Auteur
Edward W. Saïd
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Orientalism
Uitgever
Amsterdam: Athenaeum-Polak & Van Gennep, 2022
517 p.
Aantekening
Eerder verschenen (in vertaling) onder de titel Oriëntalisten
ISBN
9789025314064 (paperback)

Besprekingen

Bijna dertig jaar na de originele publicatie wordt Orientalism (1978), een boek dat als een icoon beschouwd mag worden van het postkolonialisme, vertaald in het Nederlands. Auteur Edward Said (1935-2003) is zelf ook een icoon, zowel in academische cirkels als in de media, niet alleen als de bekendste Palestijnse intellectueel, maar ook als vooraanstaand diasporafiguur. De Nederlandse vertaling, Oriëntalisten, bewijst hem een tweeslachtige eer. Lovenswaardig is dat men zowel Saids nawoord uit 1994 als voorwoord uit 2003 heeft opgenomen, en het nawoord van Sjoerd De Jong biedt een uitstekend portret van de auteur. Maar de houterige vertaling maakt het lezen van dit bij momenten moeilijke en chaotische boek er niet makkelijker op.

"Als een cultureel apparaat is het oriëntalisme één en al agressie, daadkracht, rechtspleging, waarheidsvinding en kennisverwerving." Oriëntalisme omvat voor Said meer dan zomaar de westerse verbeelding van het Oosten in wetenschap en kunst…Lees verder
Het beroemde en geruchtmakende boek van deze Palestijnse literatuurcriticus, die in 2003 overleed, verschijnt voor het eerst in het Nederlands. Het is belangrijk en leerzaam dat zowel het nawoord uit 1994 als het uitgebreide woord vooraf uit 2003 zijn opgenomen. Want dit boek, dat in 1978 verscheen, heeft vele tongen en pennen losgemaakt en heeft na de elfde september 2001 alleen maar meer en nieuwe actualiteit gekregen. Edward Said verweert zich in die toevoegingen o.m. tegen verkeerde interpretaties van zijn werk. Hij schrijft indringend over vooraanstaande kenners van het Oosten en de voorstellingen die zij ervan gemaakt hebben en doet dat vanuit een enorme persoonlijke betrokkenheid en weergaloze eruditie. Het lezen en bestuderen van dit werk blijft een 'must'. Met register.