Boek
Nederlands
1953. Een jonge zwarte vrouw staat op het punt te trouwen met een witte jazzmuzikant. De welgestelde zwarte gemeenschap waarmee zij jaarlijks de zomer doorbrengt op Martha’s Vineyard heeft echter moeite om zich achter haar keuze voor deze man te scharen.
Titel
De bruiloft : roman
Auteur
Dorothy West
Vertaler
Anna Helmers-Dieleman
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The wedding
Uitgever
Amsterdam: Cossee, © 2022
268 p.
ISBN
9789464520668 (paperback)

Besprekingen

Een huwelijk tussen wit en zwart

De moderne zwarte klassieker De bruiloft is eindelijk vertaald. Dorothy West toont ons waar de fantasieloze snelweg van het statusdenken toe kan leiden.

Martha's Vineyard is een eilandje voor de kust van Massachusetts, een zomerkolonie vol natuurschoon, victoriaanse cottages en celebrity's. Bill Gates, de Clintons, Oprah Winfrey, de Obama's: ze komen er graag uitwaaien. Dat Oprah en Barack naar dit stuk Oostkust komen is historisch te verklaren, het kuststadje Oak Bluffs was in de loop van de twintigste eeuw een mekka voor zwarte ­vakantiegangers.

Terwijl segregatie wit en zwart uit elkaar hield tot in de jaren 60, waren hier zwarte burgers net welkom - zeker als ze status hadden. Zwarte dokters en advocaten kochten er huizen, hun kinderen konden veilig spelen zonder wantrouwige blikken, en op het strand - 'de inktpot' gedoopt vanwege de zonnebaders van kleur - werd gezocht naar huwelijkskandidaten.

Een van de jongeren die hier heerlijke zomers beleefde was de Amerikaanse romanschrijfster Dorothy West (1907-1998). Haar vader, geboren als slaaf, was een rijk geworden fruithandelaar die in Boston bekendstond als 'de…Lees verder

Recensie: De bruiloft -Tussen wit en zwart ★★★★☆

Na dertig jaar is De bruiloft van Dorothy West vertaald, en dat is maar goed ook. Deze fascinerende roman over racisme, privilege en klasse zet je diep aan het denken.

Dorothy West publiceerde haar tweede roman op haar 88ste. Als jonge schrijver (ze begon als tiener) was zij een literaire exponent van de Harlem Renaissance, de opleving van de zwarte cultuur in de jaren twintig en dertig in New York. In 1948 verscheen haar debuutroman, The Living is Easy, over een zwarte familie die hogerop wil komen. Een half leven later, in 1995, volgde The Wedding. Het boek werd in de VS een bestseller en Oprah Winfrey maakte er een miniserie van (met Halle Berry in de hoofdrol).

Nu, bijna dertig jaar later, is het boek in het Nederlands vertaald als De bruiloft. Dat is laat, maar toch een goed moment. Het gesprek over racisme, privilege op basis van huidskleur en de rol van klasse is in Nederland pas de laatste jaren op gang gekomen. De bruiloft toont de lezer in een bescheiden aantal pagina's hoeveel kleurschakeringen en ervaringen daarin nog te verkennen zijn.

De bruiloft uit de titel moet plaatsvinden in een zomers weekend in 1953, i…Lees verder

Een sociale roman over de subtiele verhoudingen binnen de zwarte middenklasse van het Amerika van de jaren ’50. Op Martha's Vineyard ligt 'het Ovaal': een parkje omringd door vakantiehuizen, waar elke zomer een zwarte gemeenschap samenkomt. Shelby Coles, de oogappel van een van de voornaamste families, gaat trouwen met witte jazzmuzikant Meade — tegen de zin van de gemeenschap. Hoe kan Shelby, die had kunnen kiezen uit een zee van mannen met de juiste kleur en achtergrond, haar leven vergooien aan deze witte man? Dorothy West toont hoe Shelby’s voorouders zich hebben geprobeerd vrij te vechten van de ketenen van klasse en ras, en hoe trauma's uit het verleden in elke nieuwe generatie doorwerken.‘De bruiloft’ is in een scherpzinnige, invoelende stijl geschreven, met sterke karaktertekeningen. Vooral geschikt voor literaire lezers. Dit boek bevat het Engelstalige n-woord.Dorothy West (Boston, 1907-1998) was schrijver en journalist en was onderdeel van de literaire beweging Harlem Renais…Lees verder