De woestijn van de Tartaren

Ook verschenen als De Tartaarse woestijn ; Eenzame vesting

Dino Buzzati (auteur), Anthonie Kee (vertaler)
+1
De woestijn van de Tartaren
×
De woestijn van de Tartaren De woestijn van de Tartaren

De woestijn van de Tartaren

Ook verschenen als De Tartaarse woestijn ; Eenzame vesting

Een Italiaanse soldaat begint zijn militaire dienst in een garnizoen in een hoog fort dat uitkijkt op een woestijn, in de verwachting gauw elders carrière te zullen maken.
Onderwerp
Leger
Titel
De woestijn van de Tartaren
Ook verschenen als
De Tartaarse woestijn ; Eenzame vesting
Auteur
Dino Buzzati
Vertaler
Anthonie Kee
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Italiaans
Oorspr. titel
Il deserto dei Tartari
Uitgever
Amsterdam: Wereldbibliotheek, 2020
224 p.
ISBN
9789028450639 (hardback)

Andere formaten:

Besprekingen

In de Italiaanse provincie Belluno staat het cultuurprogramma 2006 in het teken van een van haar grootste schrijvers en intellectuelen, Dino Buzzati. In zijn jubileumjaar - Buzzati werd geboren in 1906 (hij stierf in 1972) - lijkt het ook voor Nederlandse uitgevers tijd om hem te herdenken. Uitgeverij Veen brengt een herdruk van De Ronde van Italië op de markt, Wereldbibliotheek doet beter met een licht bewerkte heruitgave van Een liefde en een nieuwe vertaling van zijn meesterwerk, De woestijn van de Tartaren.
Terwijl in Europa de Tweede Wereldoorlog dreigde uit te breken, vertrok Dino Buzzati in 1939 als verslaggever en fotoreporter voor de Milanese krant 'Corriere della Sera' naar Ethiopië. Een jaar later werd De woestijn van de Tartaren voor het eerst uitgegeven. In datzelfde jaar nog werd hij oorlogscorrespondent en bracht hij tot en met de bevrijding in 1945 verslag uit van de oorlog. Zijn journalistieke werk beïnvloedde de schrijver in zijn romans…Lees verder
Na zijn opleiding wordt een jonge luitenant gestationeerd bij het garnizoen van een imposante legervesting, ver weg in de bergen op de grens van het land. In de beleving van de gevoelige hoofdpersoon is zijn standplaats een mythische buitenpost, waar iedereen het besef van tijd verloren heeft. Alle manschappen en officieren klampen zich vast aan krijgslustige illusies van mogelijke invasies. Ze turen dwangmatig over de uitgestrekte woestijn waar vijandige troepen zich mogelijk zullen gaan vertonen (de tartaren uit de titel). Het eentonige leven van geestdodende militaire discipline heeft de hoogste graad van nutteloosheid. Dit is te beschouwen als metafoor voor de absurditeit van het menselijk bestaan. De hoofdpersoon heeft aanvankelijk verwarde gevoelens van heimwee en eenzaamheid, maar geeft zich gaandeweg over aan de collectieve zinsbegoochelingen en heeft uiteindelijk vrede met de bedwelmende routine. Hij raakt vervreemd van zijn afkomst en zijn toekomstdromen verdampen. Het is ee…Lees verder

Over Dino Buzzati

Dino Buzzati (San Pellegrino di Belluno, 16 oktober 1906 – Milaan, 28 februari 1972) was een Italiaanse schrijver van romans, korte verhalen en poëzie alsmede journalist voor de Corriere della Sera. Zijn belangrijkste boek is Il Deserto dei Tartari, vertaald in het Nederlands als De woestijn van de Tartaren (in 1955 ook als Eenzame vesting en in 1972 als De Tartaarse woestijn).

Leven

Buzzati werd geboren in San Pellegrino, een wijk van de Noord-Italiaanse stad Belluno. Hij studeerde rechten aan de Universiteit van Milaan, waar zijn vader hoogleraar internationaal recht was geweest. Toen hij 22 jaar oud was begon hij, nog student, als journalist bij de Corriere della Sera. Hij zou daar blijven werken tot aan zijn dood. Vanuit die journalistieke werkzaamheden schreef Buzzati zijn overige werk, waarbij surrealistische onderwerpen op een nuchtere wijze worden neergezet.

WerkLees verder op Wikipedia