Als de Schotse auteur (1962-2019) na haar moeders dood in 2013 samen met haar vier jaar jongere broer de secretaire in het ouderlijk huis opruimt, vindt ze de woorden om te beschrijven wat ertoe heeft geleid dat ze thuis PTSS - posttraumatische stressstoornis - heeft ontwikkeld.
Titel
Motherwell
Auteur
Deborah Orr
Vertaler
Gerda Baardman Monique ter Berg Theo Schoemaker
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Motherwell : a girlhood
Uitgever
Amsterdam: Lebowski Publishers, 2020
318 p.
ISBN
9789048860036 (paperback) 9789048857296 (paperback)

Besprekingen

Postuum verschenen memoir van de redacteur en journaliste van de Guardian (1962-2019) over haar jeugd in Motherwell, een Schots kolen- en staalstadje. Als ze na haar moeders dood in 2013 samen met haar vier jaar jongere broer de secretaire in het ouderlijk huis opruimt, vindt ze de woorden om te beschrijven wat ertoe heeft geleid dat ze thuis PTSS [posttraumatische stressstoornis] heeft ontwikkeld. Vooral geheimen in de familie, het narcisme van beide ouders, het voortrekken van haar broer, schaamte, vernederingen, hatelijkheden en moeders verongelijkt zijn vormen de rode draad in haar leven. Deborah was een braaf meisje maar ook de zondebok, en ze wilde zich uit alle macht ontworstelen aan haar achtergrond. Hier en daar verontschuldigt Orr zich voor haar kleingeestigheid, wat het geheel een authentiek karakter geeft. Het knap, want niet psychologiserend en met de nodige afstand, geschreven boek geeft vooral een gedetailleerd tijdsbeeld van de sociaal-culturele veranderingen en de ind…Lees verder

Therapie of wraak?

Guardian-journalist Deborah Orr, vernoemd naar Hollywood-ster Deborah Kerr, bevrijdt zich van de frustraties van haar moeder.

Is het schrijven van memoires een vorm van therapie, of is het wraak, vraagt Deborah Orr zich af in 'Motherwell', het boek dat ze vorig jaar, net voor haar dood afwerkte. Orr was een succesvolle journalist die voor The Independent en The Guardian werkte. Voor die laatste krant was ze de eerste vrouw die de weekendbijlage leidde, en de eerste ook die uit de arbeidersklasse kwam en niet in Oxford en Cambridge had gestudeerd. Heel wat primeurs dus, die wijzen op de ambitie van Orr, en op haar sterke karakter, en zoals we allemaal weten, durven sterke karakters nogal eens te botsen.

Dat botsen begint dan meestal al op jonge leeftijd, leren we uit het heerlijk organisch meanderende 'Motherwell', waarin Orr beschrijft hoe ze na de dood van haar ouders de secretaire erft waarin haar moeder Win decennialang alle papieren herinneringen van het gezin bewaarde. Hij bevatte haar jeugd, schrijft ze, en daardoor ook de rest van haar leven.

Het Motherwell uit de titel van Orrs boek …Lees verder