Boek
Nederlands

Een hartverscheurend verhaal van duizelingwekkende genialiteit

Dave Eggers (auteur), Irving Pardoen (vertaler)

Een hartverscheurend verhaal van duizelingwekkende genialiteit

Afwisselend speels en navrant autobiografisch getint relaas van de zorg van een twintigjarige schrijver voor zijn achtjarige broertje na de dood van hun ouders.
Titel
Een hartverscheurend verhaal van duizelingwekkende genialiteit
Auteur
Dave Eggers
Vertaler
Irving Pardoen
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
A heartbreaking work of staggering genius
Uitgever
Amsterdam: Lebowski, [2022]
494 p.
ISBN
9789048854387 (paperback)

Besprekingen

In minder dan vijf weken tijd verliest Dave Eggers beide ouders aan kanker en wordt zo op 22-jarige leeftijd de voogd van zijn 8-jarige broertje Toph. De broers verhuizen van een van de betere buitenwijken van Chicago naar Californië, hun zus Beth (studente rechten) en broer Bill (Oost-Europaspecialist) achterna. Daar werkt Eggers overdag voor een interimbureau en vooral 's nachts voor het intussen teloorgegane 'Might', een alternatief tijdschrift dat hij samen met enkele jeugdvrienden opstartte. Toch vervalt dit hartverscheurende verhaal niet in plat sentimentalisme, omdat Eggers zijn eigen schrijven voortdurend ontleedt op scherp ironische toon. Hij is zich sterk bewust van de schier onmogelijkheid om 'authentiek' ervaringen te communiceren: alles is al wel eens verteld of gevoeld, zijn gêne ten opzichte van zijn ontboezemingen, tegelijk zijn scepticisme tegenover een taal die inzicht zou bieden in de persona Eggers -- de 'Tragische Jongen', de 'Uitverkorene', de 'Triomferende Wee…Lees verder
In deze autobiografische roman met een onmogelijke titel vertelt de jonge Amerikaanse schrijver in zijn inleiding wat men volgens hem kan overslaan. En dat is nogal wat. Met deze vreemde start is de toon gezet voor een met de nodige humor, maar soms ook zeer serieus geschreven verhaal over een man van net twintig, die plotseling voor zijn broertje van 8 moet zorgen. De beide ouders zijn vlak na elkaar aan kanker overleden. Wat niemand verwacht: het lukt hem vrij behoorlijk om zijn opdracht tot een goed einde te brengen. Wat de mogelijke kritiek op deze roman betreft, ook hier neemt de schrijver al bij voorbaat de criticus de wind uit zeilen door zelf al op de zwakke punten te wijzen. Soms begint deze 'leuke' manier van optreden wat te irriteren, maar dit neemt niet weg dat dit debuut over deze twee mensen zowel ontroert als respect voor het schrijverschap afdwingt. Prima vertaling en een lekker in de hand liggende gebonden uitgave; kleine druk.

Over Dave Eggers

CC-BY-SA-3.0 - Foto van/door David Shankbone

Dave Eggers (Boston (Massachusetts), 12 maart 1970) is een Amerikaans auteur en redacteur.

Levensloop

Eggers begon zijn loopbaan als schrijver bij Salon.com en het tijdschrift Might, dat hij zelf oprichtte. Vervolgens schreef hij een boek met semi-fictieve memoires (dat werd genomineerd voor de Pulitzerprijs) over het opvoeden van zijn jongere broer na de dood van hun ouders. Daarna volgden diverse romans en een verzameling korte verhalen. In 2005 publiceerde Eggers het boek Surviving Justice: America's Wrongfully Convicted and Exonerated, met daarin een serie interviews met mensen die tot de doodstraf veroordeeld werden, maar voor wie dat oordeel later teruggedraaid werd. Dat boek richt zich met name op de nasleep voor onterecht veroordeelden en hun nakomelingen.

In 2008 was Eggers een van de drie winnaars van de TED Prijs.

Bibliografie

Een (incomplete) lijst…Lees verder op Wikipedia