Boek
Nederlands

De goede dokter

Damon Galgut (auteur), Rob van der Veer (vertaler)
Een arts op het Zuid-Afrikaanse platteland, die zich heeft geschikt in zijn weinig opzienbarende leven, wordt wakker geschud door de komst van een nieuwe, jonge collega.
Titel
De goede dokter
Auteur
Damon Galgut 1963-
Vertaler
Rob van der Veer
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The good doctor
Uitgever
Amsterdam: Em. Querido's Uitgeverij, 2022
280 p.
ISBN
9789021467801 (paperback)

Besprekingen

Wie hier de goede dokter is, blijft de vraag

International Booker Prize-winnaar Damon Galgut laat de gevaren van blind idealisme zien in een aangrijpende parabel over Zuid-Afrika na de apartheid.

'Het lijkt me duidelijk dat je geen idee hebt van wat het betekent om in dit land zwart te zijn. Voor jou is alleen je eigen leven echt.' Met deze woorden wijst de zwarte Zuid-Afrikaanse ziekenhuisdirecteur dokter Ngema haar ondergeschikte, de witte Frank Eloff, terecht. We zijn dan op de laatste bladzijden beland van een roman waarin de tegenstellingen tussen zwart en wit Zuid-Afrika op allerlei niveaus een hoofdrol hebben gespeeld. Die roman is het oorspronkelijk in 2003 verschenen De goede dokter (The Good Doctor) van Damon Galgut, die vorig jaar de Booker Prize ontving voor zijn roman De belofte (The Promise).

Verteller Frank Eloff is een gedesillusioneerde figuur. Zijn huwelijk is stukgelopen. Anders dan zijn succesrijke, als 'tv-arts' bekende vader heeft hij weinig ambities. Hij is werkzaam bij een sjofel, slecht uitgerust plattelandsziekenhuis dat gevestigd is in een voormalig 'thuisland': een van de gebieden die de zwarte bevolking ten tijde van de apartheid kreeg to…Lees verder

Kafka in de zon

Er komt een dokter bij de dokter. De zinderende roman van Damon Galgut begint als een absurde grap, maar eindigt in een tragedie.

‘Dit is geen blijvertje’, denkt Frank Eloff sceptisch wanneer zijn nieuwe collega-arts Laurence Waters zich aanmeldt in het hoofdstedelijke ziekenhuis. Niemand snapt waarom Laurence vrijwillig naar deze plek is gekomen om zijn jaar gemeenschapsdienst te vervullen. Van een ziekenhuis is namelijk niet echt sprake: er werken maar zeven mensen, er komen amper patiënten en het immense gebouw staat grotendeels leeg – de constructie dient hoogstens om plunderaars te plezieren – die komen ’s nachts alles roven wat los en vast zit.

Ook het woord ‘hoofdstad’ is misleidend. Er woont niemand, er is welgeteld één bar waar Frank na zijn nutteloze diensturen een biertje komt drinken. De stad is een kunstmatige constructie, een hoop beton die midden in de bush is neergepoot. Ooit was dit de hoofdstad van een Bantoestan – Bantoestans of thuislanden waren reservaten die tijdens het apartheidsregime in Zuid-Afrika aan zwarte Af…Lees verder

Een voormalig thuisland, dicht bij de grens gelegen, met daarin de niet bij name genoemde voormalige hoofdstad, nu verworden tot een echte spookstad: daar situeert Damon Galgut zijn verhaal over de confrontatie tussen twee ziekenhuisdokters: Frank Eloff en Laurence Waters. De eerste krijgt als vertellende ikfiguur een centrale plaats in het verhaal. Eloff werkt er in omstandigheden die in de post-apartheidsperiode wel heel duidelijk herkenbaar zijn voor Zuid-Afrika: zijn directe overste is een zwarte vrouw; dokter Ngema, de staf bestaat verder uit een Cubaans echtpaar en een zwarte verpleger, Tehogo. Frank heeft er leren leven met de desillusies die van hem een cynicus hebben gemaakt: het ziekenhuis draait zo vierkant als het maar kan, echte operaties en serieuze ingrepen worden trouwens doorverwezen naar het ziekenhuis in de grote stad in de onmiddellijke omgeving. Ook vanuit sociaal oogpunt functioneert hij nauwelijks. Alleen met de zwarte vrouw Maria, die even verderop in een schot…Lees verder
Een roman over vriendschap, idealisme en verraad van de Zuid-Afrikaanse winnaar van de Booker Prize. Wanneer Laurence Waters, een net afgestudeerde arts, in een afgelegen en verwaarloosd kleine Zuid-Afrikaanse ziekenhuis aankomt, wantrouwt de plaatstelijke arts Frank Eloff hem meteen. Alles aan de nieuwkomer ergert hem, vooral zijn grenzeloze optimisme en zijn ambitieuze plan om de lokale bevolking te helpen. Tussen de mannen groeit een ongemakkelijke vriendschap, die op springen komt te staan. Wie van hen ís eigenlijk de goede dokter?‘De goede dokter’ is in een pakkende, soepele stijl geschreven. Voor een brede tot literaire lezersgroep. Damon Galgut (Pretoria, 1963) is een internationaal bekende Zuid-Afrikaanse romanschrijver. Hij won de prestigieuze Booker Prize voor zijn roman 'De belofte’. Eerder uitgebracht in 2003 onder de titel : 'De goede arts'.

Over Damon Galgut

Damon Galgut (Pretoria, 1963) is een Zuid-Afrikaans schrijver. Hij schreef zijn eerste boek A Sinless Season toen hij zeventien jaar oud was.
Zijn roman In a Strange Room (2010) stond op de shortlist van de Man Booker Prize. De roman The Quarry werd in 1998 verfilmd door Marion Hänsel.

Ook Galguts roman The Promise (2021) haalde de shortlist van de Man Booker Prize en won deze prijs later ook. Het boek verscheen in het Nederlands als De belofte.

Bibliografie

Romans

  • A Sinless Season, 1982
  • Small Circle of Beings, 1988
  • The Beautiful Screaming of Pigs, 1991
  • The Quarry, 1995
  • The Good Doctor, 2003
  • The Impostor, 2008
  • In a Strange Room, 2010
  • Arctic Summer, 2014. Bekroond met de Barry Ronge Fiction Prize 2015
  • The Promise, 2021. Bekroond …Lees verder op Wikipedia