In een arbeidersstadje ten westen van Londen krabbelt een schoolmeisje, betoverd door de eerste vonken van haar verbeelding, verhalen achter in haar oefenschrift. Terwijl ze opgroeit verandert alles en iedereen in brandstof voor haar vurige talent. De grote Russische man met de kleine bruine auto die rondloopt in de supermarkt waar ze als caissière werkt en die haar een exemplaar toestopt van Jens
Onderwerp
Schrijverschap
Titel
Kassa 19 : roman
Auteur
Claire-Louise Bennett
Vertaler
Karina van Santen Martine Vosmaer
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Checkout 19
Uitgever
[Amsterdam]: Koppernik, © 2022
219 p.
ISBN
9789083174457 (paperback)

Besprekingen

Sterven en herleven met iedere pagina die je omslaat

Het opvallendste boek uit het nieuwe aanbod Op volstrekt eigenzinnige, maar ook briljante wijze vertelt Claire-Louise Bennett in Kassa 19 het verhaal van een vrouw en haar boeken. En die plaveien geen weg naar het geluk.

Nog maar een paar bladzijden ver in Claire-Louise Bennetts Kassa 19 heb je al door dat dit geen doordeweekse leeservaring zal worden. Wanneer je een boek openslaat, aldus de vertelster, kijk je altijd eerst naar wat er op de rechterpagina staat, maar slechts kort. Daarna wend je je ogen naar de linkerpagina en begin je pas echt te lezen. Je gaat door tot onderaan de rechterpagina, begint steeds sneller te lezen omdat je door wilt naar de volgende, slaat de bladzijde om en hebt meteen het gevoel dat je net te snel over die laatste zinnen heen bent gegaan, omdat daar iets essentieels stond.

Maar je moet verder, met een nieuwe pagina en een nieuw leven, want met iedere pagina die je omslaat sterf je en herleef je opnieuw. Dit boek gaat over lezen en wat het met je doet, heb je meteen door, over de wijze waarop boeken je de illusie bezorgen dat alles wat er om je heen gebeurt betekenis heeft en je heel veel moet lezen voor je gaat inzien dat dit niet zo is.

Schrift versch…Lees verder

Lezen op leven en dood

Claire-Louise Bennett verkent haar diepste duister in Kassa 19. Het is zo'n boek dat niet de wereld, maar wel de lezer kan redden.

Kunnen boeken de wereld redden? Ach welnee, driewerf helaas, dat is te mooi om waar te zijn. Maar boeken kunnen wél de lezer redden. Achter en tussen de woorden van een goed boek zit een schat verborgen voor wie ernaar zoekt. Daar steken woorden het vuur aan in een ontvankelijk gemoed; daar zijn woorden flitsen van inzicht, gensters in het donker. Daar is het boek een vallende ster aan het firmament. En sommigen van ons zitten te wachten op die ster.

Claire-Louise Bennett was zo'n lezer die op leven en dood bladzijden omsloeg, op jacht naar eigen en andermans diepste zelf. Kassa 19 is de neerslag van haar queeste, een logboek van een ziel in wording. Het is een sprankelende tekst, wrang, bevreemdend en betoverend.

Ademloos vertelt een meisje over haar school- en studentenjaren. Schaduwen sluiten haar van alle kanten in. Er is het arbeidersgezin thuis, waar vader meedraait in het hamsterwiel van 'werken en kopen, werken en kopen'. Er zijn Laura Ashley-lakens en …Lees verder

Het volmaaktste rood

BOEKENBAL

 

*****

De Britse Claire-Louise Bennett slaat in haar uitmuntend vertaalde essaybundel ‘Kassa 19’ een onontgonnen weg in die zigzagt tussen een gefictionaliseerde autobiografie, literaire kritiek en een stoutmoedige blik op het schrijverschap. Ze geeft haar stem aan een naamloze vrouw die via herinneringen en verzinsels vertelt over hoe een leven vol boeken en verbeeldingskracht haar heeft gevormd als individu, lezer en schrijfster. Over hoe ze een met menstruatiebloed doordrenkt slipje op de toonbank van Dior wilde leggen en zeggen: ‘Dit is het volmaaktste rood ter wereld’; hoe die ene onvergetelijke leraar haar allereerste verhaaltjes wilde lezen; hoe in de supermarkt waar ze werkte (aan kassa 19, inderdaad) een Rus twee vingers van zijn vrouw liefkozend in zijn mond stopte; hoe ze door haar eigen lief werd verkracht. Een simpele opsomming van thema’s en anekdotes schiet tekort: onverwachte wendingen, herhalingen en zijpaadjes die zo…Lees verder

Een tank van taal

Claire-Louise Bennett dondert als een pletwals door haar leven, door de wereldliteratuur en ten slotte ook over de lezer heen.

Je ziet hem zo voor je, Tarquinius Superbus: knap, goedgekleed, op het randje van het flamboyante, een tikkeltje verwend en terend op een familiefortuin dat hij verkwist aan esoterische grillen en gastronomische hoogstandjes. Zijn dagen spendeert hij met flaneren door Venetië, tenzij hij in Wenen vertoeft, waar hij natuurlijk een pied-à-terre heeft zodat hij met de intellectuele goegemeente diepgaande discussies kan voeren. Om dat elitair imago nog op te krikken besluit hij zich een bibliotheek aan te schaffen, alle klassiekers in één keer, maar wanneer die geleverd worden, blijkt dat hij opgelicht is: alle boeken zijn dummy’s, alle pagina’s blanco.

Alle pagina’s? Neen, op één bladzijde zou de perfecte zin staan, de zin die alles verklaart, de enige zin die je in je leven nodig hebt. Bijgestaan door Dokter en huishoudhulp Rosalie begint hij aan zijn queeste door de leegte, op zoek naar die ene, zielreddende regel. Maa…Lees verder

Een roman over de kleine trauma’s en triomfen die het leven definiëren, over lezen en over schrijverschap. In een arbeidersstadje ten westen van Londen krabbelt een schoolmeisje, betoverd door de eerste vonken van haar verbeelding, verhalen achter in haar oefenschrift. Terwijl ze opgroeit verandert alles en iedereen in brandstof voor haar talent: een Russische man met een kleine bruine auto, haar stapels met boeken, en zelfs een op een verwoestende manier ontsporende vriendschap. De opwinding waarmee ze personages en scenario’s oproept, wordt geëvenaard door de vreugde waarmee ze haar eigen weg door de wereld creëert. ‘Kassa 19’ is in een talige en enthousiasmerende literaire stijl geschreven. Voor een voornamelijk literaire lezersgroep die zich wil verwonderen over de vreugde die verbeelding en literatuur in een leven kunnen oproepen. Claire-Louise Bennett is de Britse auteur van ‘Pond', dat op de shortlist stond van de Dylan Thomas Prize, en ze won de White Review Short Story Prize…Lees verder

Suggesties