Boek
Nederlands

Alles leeft

+1
Alles leeft
×
Alles leeft Alles leeft
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Het leven is bijzonder, maar wat is het eigenlijk? Kijk mee naar het ontstaan van de aarde, en naar wonderlijke verschijnselen die soms glad zijn en soms veren hebben. En zie hoe het leven soms lijkt op planten en soms op diertjes. Kunstzinnig en informatief prentenboek. Vanaf ca. 4 jaar.
Onderwerp
Levenskunst
Titel
Alles leeft / [tekst en illustraties] Christian Borstlap
Auteur
Christian Borstlap
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Moon, © 2022
[52] p. : ill.
ISBN
9789048864799 (hardback)

Besprekingen

Het leven is bijzonder, maar wat is het eigenlijk? Dit ingewikkelde onderwerp wordt zo eenvoudig mogelijk gehouden in dit prentenboek met weinig tekst. De maker probeert geen antwoord te geven op de vraag wat leven precies is, maar laat vooral de tekeningen spreken met een knipoog. Het boek begint met het ontstaan van de aarde in zwart-wit. Met kunstzinnige illustraties wordt daarna het geheimzinnige fenomeen ‘het leven’ kleurrijk in beeld gebracht. De lezer wandelt langs de wonderlijke verschijningen die soms glad kunnen zijn of gevederd. Soms lijkt het leven op diertjes en soms op planten. Vaak lijkt het ook op iets daar tussenin. Het leven kan dus vele vormen en eigenschappen hebben. Een ding is zeker, al het leven is met elkaar verbonden en we moeten het samen doen. Een leuke introductie over ‘het leven’, die kinderen zeker zal aanspreken. Kunstzinnig en informatief prentenboek. Vanaf ca. 4 jaar.

Alles leeft

Christian Borstlap brengt een ode aan het leven, in al zijn facetten, van bewegen en voelen tot oneerlijk en onvoorspelbaar leven. Je bladert doorheen het boek en komt zowieso in een filosofische stemming. Alleen al door de vraag 'leven, wat is dat precies?'. De beperkte tekst draagt er toe bij om zelf te denken en te dromen. De illustraties zijn zeer neutraal wat betreft het soort leven en zijn dus voor eigen interpretatie vatbaar.  'Eenvoud siert' is de leuze van dit boek. Het is bijzonder knap hoe een witte bladzijde met zes woorden gecombineerd met heel sobere maar veelzeggende tekeningen zo overtuigend werkt. Dat geldt voor alle 50 bladzijden: ze zijn zo knap geïllustreerd en zijn zo stijlvol dat elke bladzijde een verhaal op zich vertelt. Je krijgt een heleboel variatie aan leven voorgeschoteld en het blijft genieten van chromosoomachtige wezentjes, krijsende zonachtige diertjes, vogels en ondefinieerbare maar o zo knuffelbare wezentjes. Het is zo universee…Lees verder