Boek
Nederlands

Oehoe oehoe, daar is Uil

Camilla Reid (auteur), Clare Youngs (illustrator)
Hardkartonnen prentenboek over verschillende dieren en hun geluiden. Decoratieve illustraties, vilten flapjes met daarachter verschillende verrassingen. Vanaf ca. 2 jaar.
Onderwerp
Uilen
Titel
Oehoe oehoe, daar is Uil
Auteur
Camilla Reid
Illustrator
Clare Youngs
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Look, it's twit twoo Owl
Uitgever
Haarlem: Gottmer, © 2022
[10] p. : ill.
ISBN
9789025776657 (hardback)

Besprekingen

Hardkartonnen prentenboek met twee afgeronde hoeken en vijf prenten over dubbele pagina's. Beurtelings komen een muis, een kikker, een eekhoorn en een uil groot en kleurrijk in beeld middels collagetechniek. De rijk gedecoreerde, uitgeknipte onderdelen hebben sfeervolle kleurcombinaties en steken samen met de "gouden" details fraai af tegen de witte achtergrond. De dieren zijn alle en profil weergegeven; de "lezer" heeft zicht op beide ogen van Kikker en Uil maar er is geen echt oogcontact. Een enkele bloem, blad of paddestoel completeert het geheel. Binnen elke prent is tevens een kleiner dier te vinden achter een flap van vilt, zoals een rups of kever. De enkele tekstregels maken gebruik van herhaling ("De dieren doen: knabbel knabbel / piep piep"). Een vraag als: "Maar zie je ook het kleine kevertje?") verhoogt de betrokkenheid. Het interactieve kijk-/zoekboekje eindigt met een extra verrassing achter de grootste flap ("En wat zeg jíj?"). Vanaf ca. 2 jaar.

Oehoe oehoe, daar is Uil

Vier dieren passeren de revue: de muis, de eekhoorn, de kikker en tenslotte de uil. Welk geluid maken ze? En welk geluid maakt het mysterieuze vijfde dier ...?Gottmer komt met een nieuw glinster-voelboekje voor de allerkleinsten. Een stevige kaft beschermt het kartonnen boekje, alles met afgeronde hoekjes en vrolijke kleurtjes. Dit is een degelijk boekje voor die kleine handjes. Het geheel oogt kleurig en optimistisch. De tekst vraagt je telkens om een ander diertje te zoeken: die zitten achter de vilten flapjes in flashy kleur verstopt. De herhaling en de klanken die je kan nabootsen is aanstekelijk, en de goudfolie schittert doorheen het hele boek. De collage-stijl van de prenten sluit daar goed bij aan. Het boek nodigt uit om te kijken, te voelen, klanken na te doen én te zoeken dus.Dat maakt het boek wel aantrekkelijk voor veel verschillende kinderen, en kan meegaan voor langere tijd. Echt origineel is het echter niet, en je kan het misschi…Lees verder