In het Argentinië van de jaren veertig probeert een eigenzinnig meisje het milieu waarin zij opgroeit, waar misbruik en geweld aan de orde van de dag zijn, te begrijpen en ontstijgen.
Titel
De nichtjes
Auteur
Aurora Venturini
Inleider
Mariana Enriquez 1973-
Vertaler
Lisa Thunnissen
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Spaans
Oorspr. titel
Las primas
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Podium, © 2022
206 p.
ISBN
9789463811415 (paperback)

Besprekingen

Literatuur die gutst als bloed

In De nichtjes vertelt Yuna over haar monsterlijke familie van 'misbedeelden'. Yuna zelf is zwakbegaafd en haar jongere zus Betina is stom en ernstig lichamelijk en verstandelijk beperkt - ze rijdt broembroemend rond in een rolstoel met een gat erin waar haar ontlasting in kan lopen. Yuna walgt van haar en steekt daarom bij het voeren de lepel eerst expres in haar oog, oor of neus voordat die in haar 'muil' belandt.

Maar ook andere familieleden zijn misbedeeld, zoals haar 'imbeciele nichtjes' Carina en Petra: de oudste heeft zes tenen aan haar voeten en uitgroeisels aan haar handen die op een extra vinger lijken, de jongste is een lilliputter. Als Carina wordt bezwangerd door een buurman en sterft nadat ze gedwongen abortus heeft moeten laten plegen, neemt Petra op niet mis te verstane wijze wraak.

En Yuna doet dat, op een heel andere manier, ook als Betina zwanger wordt gemaakt door Yuna's vroegere docent van de kunstacademie, die zich daarna opwerpt als huisvriend. …Lees verder

Een literaire roman over opgroeien, identiteit en familie. In La Plata, een stad nabij Buenos Aires, worstelt Yuna in de jaren veertig met een leerachterstand en probeert met een woordenboek de taal beter onder de knie te krijgen. Ze is opgegroeid in een huis zonder mannen, de vrouwen in haar familie zijn beschadigd. Yuna probeert haar milieu, waarin misbruik en geweld aan de orde van de dag zijn, te begrijpen en te ontstijgen. Met een openhartige blik maakt ze de lezer deelgenoot van haar wereld. ‘De nichtjes’ is geschreven in een talige literaire stijl met spaarzaam gebruik van punten en komma’s, maar met veel ruimte voor humor en excentrieke personages. De roman zal met name een literair lezerspubliek aanspreken. Aurora Venturini (1922-2015) was een Argentijnse schrijver van romans, poëzie, essays en vertaalde Franse literatuur. Ze woonde vijfentwintig jaar lang in Parijs in zelfverkozen ballingschap, waar ze bevriend raakte met grootheden als Jean- Paul Sartre, Simone de Beauvoir …Lees verder