Boek
Nederlands

De bruidsvlucht : gedichten

Annemarie Estor (auteur)
+1
De bruidsvlucht : gedichten
×
De bruidsvlucht : gedichten De bruidsvlucht : gedichten

De bruidsvlucht : gedichten

Bundel met meeslepende verhalende gedichten die vaak meerdere pagina's beslaan.
Titel
De bruidsvlucht : gedichten
Auteur
Annemarie Estor
Taal
Nederlands
Uitgever
Gent: Poëziecentrum, 2020
53 p. : ill.
ISBN
9789056554187 (paperback)

Besprekingen

Schoonheid is bedrog

Annemarie Estor schetst in haar nieuwste gedichten een portret van de mens als insect: nietig en vernietigend.

In de nieuwe gedichten van Annemarie Estor gonst het van de insecten: bijen, vliegen, motten, glimwormen. Ze zijn onlosmakelijk verbonden met de titel van de bundel: De bruidsvlucht. Dat is het fenomeen dat koninginnen en mannetjes massaal uitvliegen om het voortbestaan van de insectenkolonie veilig te stellen. Het is een vorm van voortplanting die tegelijkertijd een groteske vernietiging inluidt: de duizenden mannetjesinsecten overleven de bruidsvlucht doorgaans niet. Erotiek, geweld en dood zijn in deze orgie nauw met elkaar verweven.

Wat dat betreft zijn mensen net insecten, zou je op basis van De bruidsvlucht kunnen concluderen. Net als in haar vorige bundels lopen eros en thanatos bij Estor voortdurend door elkaar heen. Het gedicht 'De mantel', dat in het handschrift van het personage Rosa verscheen in Estors bekroonde Niemandslandnacht (2018), schetst een wereld 'waar de liefde wit als napalm je geslacht in brand steekt / om nooit meer weg te ebben'. Het laatste woord …Lees verder

Deze bundel van de Nederlandstalige dichteres Annemarie Estor (1973) draait om levensvitaliteit en de natuur, om technologie en flora en fauna en feestelijkheid met een beladen ondertoon. De gedichten zijn meeslepend, verhalend en beslaan vaak meerdere pagina’s. De bundel is een mooi verzorgde uitgave. Opvallend is de vormgeving van de kaft. Op het fluweelzachte materiaal lijkt de afbeelding bijna 3D, zo helder en diep zijn de kleuren. Achter in de bundel staat een verantwoording. Uitgave van het PoëzieCentrum, Gent, België. De dichteres gaf eerdere meerdere bundels uit en won verscheidene prijzen, waaronder de Herman de Coninckprijs en de Jan Campert-prijs.

Over Annemarie Estor

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Vysotsky

Annemarie Estor (24 april 1973) is een Nederlandstalig dichter en essayist. Zij woont en werkt afwisselend in Antwerpen (België) en Aragon (Spanje).

Leven

Annemarie Estor groeide op in Nederlands Limburg en studeerde Cultuur- en Wetenschapsstudies aan de Universiteit Maastricht, een generalistische, interdisciplinaire opleiding. In 1996 verhuisde zij naar Den Haag en werd zij AIO aan de vakgroep Engelse Taal en Letterkunde van de Universiteit Leiden. In de zomer van 1999 was zij 'fellow' aan de International School for Theory in the Humanities te Santiago de Compostela. Zij promoveerde in 2004 aan de Universiteit Leiden op een proefschrift over het werk van de Britse schrijfster Jeanette Winterson. Na haar doctoraat trok zij naar Antwerpen. Vanuit haar onderzoeksinteresse voor de kwesties natuur/cultuur en lichaam/ziel werd zij 'poet in residence' bij het Nederlands Instituut voor Hersenwetenschap te Amsterdam (onder auspiciën van D…Lees verder op Wikipedia