Aan de hand van vijftien septembermaanden schetst de auteur een zelfportret van een leven dat door kunst en literatuur bijeen wordt gehouden.
Titel
September
Auteur
Annelies Verbeke
Illustrator
Jasmijn ter Stege
Taal
Nederlands
Uitgever
[Amsterdam]: Das Mag Uitgevers, 2022
112 p. : ill.
ISBN
9789493248519 (paperback)

Andere formaten:

Besprekingen

Aantrekkelijk boekje over de maand september.

Elke maand heeft zijn eigen karakter, als het aan schrijvers ligt althans. April schijnt de wreedste maand te zijn, in mei klinkt een nieuw geluid, in augustus kun je niet om het woord 'hondsdagen' heen en in december leiden de feestdagen onvermijdelijk tot beschrijvingen van dramatische diners.

Daar moeten we wat mee, dachten ze bij Das Mag, en nu is er een reeks waarin twaalf schrijvers elk een maand voor hun rekening nemen. Annelies Verbeke trapt af en heeft voor de gelegenheid vijftien jaar aan agenda's doorgeploegd om te kijken wat ze in september zoal deed. 'Op zaterdag 1 september 2007 schilderde de auteur haar muren. Op zondag hield ze een lezing in Diest, de dag erna was ze op een boekenbeurs in Amsterdam.' Poepoe!

Gelukkig verbindt Verbeke haar dagelijkse bezigheden met septemberachtige kunstwerken. In mini-essays beschouwt ze gedichten van Wislawa Szymborska, Hendrik Marsman en Helen Hunt Jackson. Een film van Lars von Trier, een schilderij van Jean Baptist…Lees verder

Een literair en persoonlijk onderzoek van Annelies Verbeke naar de rol van de maand september in haar leven, waarvoor ze vijftien jaar aan agenda’s bijeenraapte. Het resultaat is een zelfportret van een leven dat door kunst en literatuur bij elkaar wordt gehouden. ’September’ is in een talige, heldere stijl geschreven en zal met name een literair lezerspubliek aanspreken. In één avond uit te lezen (112 blz.). Annelies Verbeke (1976) is een bekende Belgische schrijfster. Ze debuteerde met de internationale bestseller 'Slaap!' (2003). Haar werk verschijnt in vijfentwintig landen. Ze won onder meer de F. Bordewijk-prijs, de NRC Lezersprijs en de J.M.A. Biesheuvelprijs.‘September’ is het eerste deel van de ‘Maanden’-reeks van Das Mag, waarbij telkens een eersteklas schrijver een boekje schrijft over de maand waarin het verschijnt. Alle omslagen worden gemaakt door dezelfde kunstenaar.

Over Annelies Verbeke

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Anneli Salo

Annelies Verbeke (Dendermonde, 6 februari 1976) is een Vlaams schrijfster.

Levensloop

Ze studeerde Germaanse talen aan de Universiteit Gent en scenarioschrijven aan het RITCS te Brussel. Haar scenario Dogdreaming werd geselecteerd voor European Pitch Point 2003, een scenariowedstrijd tijdens het Filmfestival van Berlijn. Eind 2003 verscheen haar roman Slaap!, waarmee zij de Vrouw & Kultuur Debuutprijs, de Debuutprijs 2004 en het Gouden Ezelsoor 2005 won. In 2003 werd zij door de Belgische Stichting Roeping uitgeroepen tot een van de vijftien meest belovende Vlamingen onder de dertig jaar.

Haar werk won een aantal prijzen, waaronder de prestigieuze F. Bordewijk-prijs in 2015 en verscheen in 22 talen. In 2016 won ze de Opzij Literatuurprijs voor Dertig dagen. In februari 2018 won ze de vierde J.M.A. Biesheuvelprijs voor Halleluja. In 2022 werden de Jana Beranováprijs en de Ultima aan haar toeg…Lees verder op Wikipedia